Συχνές ερωτήσεις Ν. 4887/2022

Γενικά Θέματα

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ

Σχετικά με τη θεμελιώδη αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας αναφέρεται:

"1. Τα επενδυτικά σχέδια για τις ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα, .....δ. θεμελιώδης αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης μονάδας. Επί μεγάλων επιχειρήσεων, απαιτείται επίσης οι ενισχυόμενες επενδυτικές δαπάνες να υπερβαίνουν τις αποσβέσεις των στοιχείων του ενεργητικού, οι οποίες συνδέονται με τη δραστηριότητα που πρόκειται να  εκσυγχρονιστεί και έγιναν κατά τα τρία (3) προηγούμενα φορολογικά έτη. Αν δεν αποτυπώνονται σαφώς οι συνδεόμενες με τη δραστηριότητα αποσβέσεις, θεωρείται ότι δεν πληρούται η ως άνω προϋπόθεση."

Στην περίπτωση μονάδας που αποτελείται από τέσσερις γραμμές παραγωγής, ως θεμελιώδης αλλαγή εννοείται η αλλαγή του συνόλου των τεσσάρων γραμμών ή κάθε γραμμή ξεχωριστά;

Συγκεκριμένα, εταιρεία θέλει να προβεί στην αλλαγή δύο εκ των τεσσάρων γραμμών παραγωγής που διαθέτει. Θεωρείται  ότι το επενδυτικό σχέδιο καλύπτει τις προϋποθέσεις ολοκληρωμένου χαρακτήρα αρχικής επένδυσης ;

Η εν λόγω περίπτωση αρχικής επένδυσης (άρθρο16, παρ. 1, περ. δ αφορά την θεμελιώδη αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης μονάδας. Επί μεγάλων επιχειρήσεων, απαιτείται επίσης οι ενισχυόμενες επενδυτικές δαπάνες να υπερβαίνουν τις αποσβέσεις των στοιχείων του ενεργητικού, οι οποίες συνδέονται με τη δραστηριότητα που πρόκειται να  εκσυγχρονιστεί και έγιναν κατά τα τρία (3) προηγούμενα φορολογικά έτη. Αν δεν αποτυπώνονται σαφώς οι συνδεόμενες με τη δραστηριότητα αποσβέσεις, θεωρείται ότι δεν πληρούται η ως άνω προϋπόθεση

Με την συγκεκριμένη περίπτωση αρχικής επένδυσης περιλαμβάνεται μεταξύ των ενισχυόμενων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και ο προτεινόμενος σχεδιασμός που θα αφορά παρέμβαση σε υφιστάμενη μονάδα αρκεί βεβαίως να είναι ριζικός και να μεταβάλλει θεμελιωδώς το σύνολο της παραγωγικής διαδικασίας. Δεν αρκεί δηλαδή η επενδυτική πρόταση να περιορίζεται στην αντικατάσταση π.χ. ενός μεμονωμένου μηχανήματος σε συγκεκριμένο στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας, αλλά με την υλοποίησή της να επέρχεται ορατή μεταβολή στην συνολική διαδικασία με προφανή βελτίωση της εν γένει λειτουργίας της και μετρήσιμη αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα στο παραγόμενο προϊόν η υπηρεσία.

Είναι γεγονός ότι η αναφορά σε παραγωγική διαδικασία παραπέμπει σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως στην παραγωγή προϊόντος π.χ. μεταποιητική μονάδα παραγωγής γαλακτομικών προϊόντων, και στο πλαίσιο μιας αρχικής προσέγγισης θα μπορούσε να ειπωθεί ότι η παραγωγική διαδικασία περιλαμβάνει τα στάδια από την αγορά πρώτων υλών, την αποθήκευσή των, την παραγωγή του προϊόντων, την συσκευασία και την περαιτέρω διανομή των.

Έχοντας ως αφετηρία τη θέση αυτή, υποστηρίζεται βάσιμα ότι ενισχυόμενο επενδυτικό σχέδιο δύναται να αφορά «θεμελιώδη αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας» όχι μόνο ολόκληρης της υφιστάμενης μονάδας π.χ. μεταποιητική μονάδα κ.λπ. αλλά και υφιστάμενης παραγωγικής γραμμής, στην περίπτωση βέβαια των περισσότερων της μιας λειτουργουσών παραγωγικών γραμμών και της επιχειρηματικής επιλογής για «ριζικό εκσυγχρονισμό» σε μία εξ αυτών. Πρόσθετο κριτήριο της δυνατότητας αυτής είναι η ύπαρξη ή η δυναμένη να υπάρξει σχετική  αυτοτέλεια της λειτουργίας της προς ενίσχυση «θεμελιώδους αλλαγής» συγκεκριμένης παραγωγικής γραμμής.

Η τεκμηρίωση της αρχικής επένδυσης εξαρτάται από την διάρθρωση του, την πλήρωση των όρων και των προϋποθέσεων υπαγωγής που εξειδικεύονται στην οικεία προκήρυξη του καθεστώτος ενίσχυσης του Ν.4887/22.

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΠΟΥ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Νεοσυσταθείσα εταιρεία θα υλοποιήσει επένδυση σε οικόπεδο που στην παρούσα φάση ανήκει σε εταιρεία που τελεί υπό εκκαθάριση.

Κατά την υποβολή της αίτησης υπαγωγής δύναται να υποβληθεί δήλωση του νόμιμου εκπροσώπου  της υπό  εκκαθάριση εταιρείας (δλδ του εκκαθαριστή) ότι με το πέρας της εκκαθάρισης το οικόπεδο θα περιέλθει στην κατοχή της νεοσυσταθείσας εταιρείας;

Σημειώνεται ότι στην ΥΔ θα αναφέρεται και το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσης της εκκαθάρισης (3-6 μήνες).

Αν ναι, ποια άλλα έγγραφα, πλην της ως άνω υπεύθυνης δήλωσης, πρέπει να υποβληθούν ώστε να θεωρείται πλήρης η αίτηση υπαγωγής (ως προς το δικαιολογητικό που αφορά τους τίτλους ιδιοκτησίας) και να προχωρήσει περαιτέρω η διαδικασία αξιολόγησης του επενδυτικού σχεδίου;

π.χ. α) τίτλοι ιδιοκτησίας όπου θα αποδεικνύεται ότι όντως το αγροτεμάχιο ανήκει στην υπό  εκκαθάριση εταιρεία, β) πιστοποιητικό βαρών και μη διεκδικήσεων απ’ όπου θα τεκμηριώνεται ότι δεν υπάρχουν διεκδικήσεις τρίτων επί του οικοπέδου;

Tα προβλεπόμενα δικαιολογητικά τεκμηρίωσης της διαθεσιμότητας του τόπου εγκατάστασης ορίζονται στο Παράρτημα Α περ. Γ. παρ. 13 της οικείας προκήρυξης. Ειδικότερα:

i. Σε περίπτωση εγκατάστασης σε ιδιόκτητο χώρο, υποβάλλονται τίτλος κυριότητας και πιστοποιητικό μεταγραφής αυτού στο αρμόδιο Κτηματολογικό Γραφείο.

ii. Σε περίπτωση εγκατάστασης σε μη ιδιόκτητο χώρο, υποβάλλεται σύμβαση μίσθωσης με αντίστοιχη εγγραφή δήλωσης  στην αρμόδια ΔΟΥ. Σε άλλη περίπτωση, δήλωση ιδιοκτήτη (ιδιωτικού ή δημόσιου φορέα) για την πρόθεση πώλησης ή μίσθωσης για το σκοπό της επένδυσης, στην οποία θα αναφέρονται και οι όροι αυτής (κόστος, διάρκεια, κα). Σε περίπτωση που το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει δαπάνες ανέγερσης, ή επέκτασης κτιριακών εγκαταστάσεων, θα πρέπει στους όρους της μίσθωσης να τεκμηριώνεται  διάρκεια κατ΄ ελάχιστον τεσσάρων ετών μετά από την εκτιμώμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης των μακροχρόνιων υποχρεώσεων. 

Για την τεκμηρίωση της διαθεσιμότητας του τόπου εγκατάστασης για οικόπεδο εταιρείας που τελεί υπό εκκαθάριση θα πρέπει να είναι γνωστό το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης αυτής καθώς και η δυνατότητα υποβολής των προβλεπόμενων δικαιολογητικών σύμφωνα με τα προαναφερθέντα.

Σε περίπτωση υποβολής εναλλακτικών δικαιολογητικών ίσης νομιμοποιητικής βαρύτητας που συνοδεύονται από αιτιολόγηση του φορέα ως προς την τεκμηρίωση της διαθεσιμότητας του τόπου εγκατάστασης, το περιεχόμενο των υποβαλλόμενων δικαιολογητικών αποτελεί ευθύνη του φορέα της επένδυσης.

Η επάρκεια των εν λόγω δικαιολογητικών ως προς την τεκμηρίωση της διαθεσιμότητας του τόπου εγκατάστασης, αξιολογείται κατά τον έλεγχο νομιμότητας από την Επιτροπή Αξιολόγησης.

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΕΠΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

Στο Παράρτημα Α της Προκήρυξης «Καθορισμός των δικαιολογητικών και των τεχνοοικονομικών στοιχείων του φακέλου τεκμηρίωσης της αίτησης υπαγωγής στο Καθεστώς Ενισχύσεων «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» του ν.4887/2022» και ειδικότερα στο Προσάρτημα 2 Οικονομοτεχνικής Μελέτης αναφέρεται: “Σε περίπτωση όπου στο προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνονται δαπάνες προς ενίσχυση που θα πραγματοποιηθούν επί κατασκευών που είχαν ήδη υπαχθεί στις διατάξεις είτε του ν. 1337/1983 (Α΄33) είτε του ν. 4178/2013 (Α΄174) είτε του ν. 4495/2017 (Α΄167) κατά τον χρόνο υποβολής του αιτήματος υπαγωγής αναφορικά με τα αρχιτεκτονικά σχέδια υποβάλλονται: 1. Βεβαίωση οριστικής υπαγωγής συνοδευόμενη από την αντίστοιχη βεβαίωση μηχανικού. 2. Σειρά σχεδίων που έχουν υποβληθεί στο σύστημα του ΥΠΕΚΑ για την υπαγωγή στο νόμο των αυθαιρέτων (υπογεγραμμένα και σφραγισμένα από τον μηχανικό). 3. Υπεύθυνη δήλωση του μηχανικού ότι τα σχέδια που έχουν προσκομισθεί είναι αυτά που έχουν υποβληθεί στο σύστημα του ΥΠΕΚΑ και συνοδεύουν την δήλωση για την υπαγωγή στον νόμο των αυθαιρέτων με αναφορά στον αριθμό της δήλωσης”.

Στην περίπτωση που το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο αφορά σε επέκταση υφιστάμενης μονάδας και δεν περιλαμβάνονται δαπάνες προς ενίσχυση που θα πραγματοποιηθούν επί αυθαίρετων κατασκευών αλλά το υφιστάμενο έχει αυθαίρετες κατασκευές και χρήσεις, απαιτούνται όλα τα παραπάνω και ειδικότερα η οριστική υπαγωγή ή απλώς υπαγωγή στο Ν. 4495/2017;

Σύμφωνα με το Παράρτημα Α, κεφ.Γ παρ. 2 της οικείας προκήρυξης, η οικονομοτεχνική μελέτη συνοδεύεται υποχρεωτικά από το Προσάρτημα 2 που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής και συνυποβάλλεται μέσω του ΠΣΚΕ. Το Προσάρτημα 2 Οικονομοτεχνικής Μελέτης περιλαμβάνει:

Σχέδια αποτύπωσης εγκαταστάσεων επενδυτικού σχεδίου: τοπογραφικό διάγραμμα οικοπέδου, διάγραμμα κάλυψης, βασικά αρχιτεκτονικά σχέδια υφιστάμενων και νέων κτιριακών εγκαταστάσεων, και σχέδιο διάταξης υφιστάμενου και νέου μηχανολογικού εξοπλισμού (lay out).

Σε περίπτωση όπου στο προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνονται δαπάνες προς ενίσχυση που θα πραγματοποιηθούν επί κατασκευών που είχαν ήδη υπαχθεί στις διατάξεις είτε του ν. 1337/1983 (Α΄33) είτε του ν. 4178/2013 (Α΄174) είτε του ν. 4495/2017 (Α΄167) κατά τον χρόνο υποβολής του αιτήματος υπαγωγής αναφορικά με τα  αρχιτεκτονικά σχέδια υποβάλλονται:

1.Βεβαίωση οριστικής υπαγωγής συνοδευόμενη από την αντίστοιχη βεβαίωση μηχανικού

2.Σειρά σχεδίων που έχουν υποβληθεί στο σύστημα του ΥΠΕΚΑ για την υπαγωγή στο νόμο των αυθαιρέτων (υπογεγραμμένα και σφραγισμένα από τον μηχανικό)

3.Υπεύθυνη δήλωση του μηχανικού ότι τα σχέδια που έχουν προσκομισθεί είναι αυτά που έχουν υποβληθεί στο σύστημα του ΥΠΕΚΑ και συνοδεύουν την δήλωση για την υπαγωγή στον νόμο των αυθαιρέτων με αναφορά στον αριθμό της δήλωσης

Δεδομένου ότι δεν έχουμε στην διάθεση της Υπηρεσίας τα αναλυτικά στοιχεία του τόπου εγκατάστασης και των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων της προτεινόμενης επένδυσης, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο αρμόδιους εμπλεκόμενους φορείς που είναι αρμόδιοι για θέματα αδειοδοτήσεων για να σας γνωμοδοτήσουν εάν απαιτείται τακτοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών ώστε να είναι δυνατή η έκδοση των απαιτούμενων αδειών για την υλοποίηση της επένδυσης.

ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΦΟΡΕΑ ΜΕ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΛΟΔΑΠΗ

Σε περίπτωση που η επιχείρηση-φορέας της επένδυσης (μια νέο-ιδρυθείσα ομόρρυθμη εταιρία με έδρα την Ελλάδα) διαθέτει συνδεδεμένη επιχείρηση στο εξωτερικό (πρόκειται για ατομική με έδρα την Γερμανία), και όπως μας ενημέρωσαν, δεν υπάρχει αντιστοιχία στα φορολογικά έγγραφα/δικαιολογητικά που απαιτείται να προσκομιστούν για την ατομική επιχείρηση με έδρα την Γερμανία (Α.Π.Δ., Έντυπα Ε3, αντίστοιχες μηνιαίες καταστάσεις μισθοδοσίας κ.τ.λ.).

Ποια δικαιολογητικά πρέπει να κατατεθούν ώστε να μην υπάρχουν ελλείψεις στην αίτηση και στο κομμάτι των τυπικών δικαιολογητικών και στα δικαιολογητικά βαθμολογίας;

Σύμφωνα με το Παράρτημα Α, Κεφ. Γ,παρ.7 (Στοιχεία τεκμηρίωση του μεγέθους ως ΜΜΕ), της οικείας προκήρυξης αναφέρεται ότι υποβάλλονται:

«Υποβάλλεται:

Δήλωση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) σύμφωνα με τη Σύσταση 2003/361/ΕΚ της Επιτροπής της 6ης Μαΐου 2003 και το Υπόδειγμα 2003/C 118/03, υπογεγραμμένη (ψηφιακά) από το νόμιμο εκπρόσωπο του φορέα. Η Δήλωση ΜΜΕ συμπληρώνεται με βάση  τη μετοχική/εταιρική σύνθεση του φορέα κατά τον χρόνο έναρξης εργασιών του επενδυτικού σχεδίου, όπως δηλώνεται στο αίτημα υπαγωγής.

Η Δήλωση συνοδεύεται από διάγραμμα συμμετοχών όπου απεικονίζονται οι επιχειρήσεις στις οποίες συμμετέχει ο φορέας και οι επιχειρήσεις - μέτοχοι του φορέα, καθώς και οι συνδεδεμένες και συνεργαζόμενες όλων των παραπάνω επιχειρήσεων.  Σε περίπτωση που φυσικά πρόσωπα (μέτοχοι-εταίροι ή ασκούντες διοίκηση στο φορέα ή σε κάποια από τις παραπάνω εταιρείες) συμμετέχουν ή ασκούν διοίκηση και σε άλλες πέραν των προαναφερθεισών επιχειρήσεων, αυτές πρέπει επίσης να απεικονίζονται στο παραπάνω διάγραμμα, εφόσον δραστηριοποιούνται στην ίδια ή σε όμορη αγορά με το φορέα της επένδυσης. Το διάγραμμα συμμετοχών υποβάλλεται από όλους του φορείς επενδυτικών σχεδίων με σχετική αναφορά αν δεν υπάρχουν συμμετοχές κατά τα παραπάνω οριζόμενα.

Για κάθε συνεργαζόμενη ή συνδεδεμένη επιχείρηση του φορέα κατά τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υποβάλλονται:

-    στοιχεία τεκμηρίωσης της μετοχικής–εταιρικής σύνθεσης,  σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 3iv της παρούσας καθώς και τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου.

-   οικονομικές καταστάσεις των 3 τελευταίων κλεισμένων διαχειριστικών χρήσεων (για επιχειρήσεις με βιβλία Γ’ κατηγορίας) ή αντίστοιχα έντυπα Ε3 (για επιχειρήσεις με βιβλία Β’ κατηγορίας). Για επιχειρήσεις τα αποτελέσματα των οποίων ενοποιούνται στα αποτελέσματα ομίλου επιχειρήσεων, υποβάλλονται οι ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις του ομίλου, με απόσπασμα του παραρτήματός τους όπου εμφανίζονται οι συμμετοχές.

-     Υποβληθείσες ΑΠΔ των 3 τελευταίων κλεισμένων διαχειριστικών χρήσεων, για το φορέα της επένδυσης και για κάθε συνεργαζόμενη ή συνδεδεμένη επιχείρησή του συνοδευόμενες από τις αντίστοιχες μηνιαίες καταστάσεις μισθοδοσίας της επιχείρησης ή εναλλακτικά  Υπεύθυνη δήλωση του νόμιμου εκπροσώπου της κάθε επιχείρησης (του φορέα της επένδυσης και της κάθε συνεργαζόμενης ή συνδεδεμένης επιχείρησης του) που δηλώνει τις θέσεις απασχόλησης της επιχείρησης εκφρασμένες σε ΕΜΕ για κάθε μία από τις 3 τελευταίες κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις πριν την αίτηση υπαγωγής. Κάθε μία υπεύθυνη δήλωση ανά επιχείρηση θα συνοδεύεται είτε από αρχείο xls (Πίνακας υφιστάμενης απασχόλησης) για κάθε μία από τις 3 τελευταίες κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις της επιχείρησης πριν την αίτηση υπαγωγής, συμπληρωμένο με την ονομαστική κατάσταση των εργαζομένων της επιχείρησης (βάσει υποδείγματος αναρτημένου στην ιστοσελίδα του αναπτυξιακού νόμου), είτε από σχετική εκτυπωμένη αναφορά  πληροφοριακού συστήματος της επιχείρησης που περιέχει τα στοιχεία του υποδείγματος.

Σε περίπτωση που ο φορέας του επενδυτικού σχεδίου έχει προκύψει μετά από διαδικασία συγχώνευσης υφιστάμενων εταιριών τα ανωτέρω δικαιολογητικά τεκμηρίωσης μεγέθους ΜΜΕ υποβάλλονται ξεχωριστά για καθεμία από τις υπό συγχώνευση εταιρείες.»

Σύμφωνα με τον οδηγό χρήσης του ορισμού των ΜΜΕ, τα στοιχεία της δήλωσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) οικονομικά και απασχόλησης πρέπει να αφορούν την τελευταία κλεισμένη διαχειριστική χρήση ώστε να υπάρχει ενιαία βάση αναφοράς.  Η τελευταία κλεισμένη διαχειριστική χρήση εξαρτάται από τις τελευταίες εγκεκριμένες οικονομικές καταστάσεις του φορέα που είναι διαθέσιμες κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής.

Για την αλλοδαπή εταιρεία που είναι συνδεδεμένη με το φορέα υποβάλλονται τα αντίστοιχα δικαιολογητικά ίσης νομιμοποιητικής βαρύτητας ώστε να ληφθούν υπόψη στον υπολογισμό του μεγέθους.

Σε περίπτωση που στη χώρα εγκατάστασης της αλλοδαπής εταιρείας δεν εκδίδονται ίσης νομιμοποιητικής βαρύτητας δικαιολογητικά, υποβάλλεται βεβαίωση της οικείας προξενικής αρχής. Τα άνω έγγραφα φέρουν, εφ’ όσον προβλέπεται, τη σφραγίδα της Χάγης και συνοδεύονται από επίσημη μετάφραση στην ελληνική γλώσσα.

ΑΛΛΑΓΗ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΦΟΡΕΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ 

«Όταν ο φορέας αλλάζει μέγεθος χωρίς να το προβλέψει», εννοούμε, για παράδειγμα να αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό κύκλος εργασιών της επιχείρησης (άρα να αυξηθεί ο φόρτος εργασίας της επιχείρησης) ώστε να απαιτηθεί η πρόσληψη επιπλέον προσωπικού και λόγω της αύξησης αυτής του προσωπικού να αλλάξει μέγεθος η επιχείρηση. Επομένως, ενώ η επιχείρηση δεν το είχε προβλέψει πριν την υποβολή της αίτησης υπαγωγής, βρέθηκε να έχει γίνει μεσαία επιχείρηση λόγω της ανάπτυξης των εργασιών της.

Η αλλαγή του μεγέθους της επιχείρησης θα πρέπει να δηλωθεί (και επομένως θα εξετασθεί) μόνο αν αλλάξει η εταιρική σύνθεση του φορέα της επένδυσης και με αφορμή αυτή την αλλαγή της εταιρικής σύνθεσης επέλθει αλλαγή του μεγέθους της.

Σε περίπτωση λοιπόν που η αλλαγή μεγέθους (γίνει μεσαία από μικρή) του φορέα της επένδυσης επέλθει λόγω της ανάπτυξης, για παράδειγμα, του κύκλου εργασιών του φορέα της επένδυσης, τότε δεν επανεξετάζεται το μέγεθος της επιχείρησης (ούτε κατά την υλοποίηση, ούτε κατά τις μακροχρόνιες υποχρεώσεις) και κατά συνέπεια δεν επιβάλλονται οι κυρώσεις που αναφέρατε λόγω  της αλλαγής μεγέθους που επήλθε (ο φορέας έγινε μεσαία επιχείρηση από μικρή που ήταν).

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρα 22 και 25 της οικείας προκήρυξης του καθεστώτος ενισχύσεων 4887/2022, η εξέταση του μεγέθους του φορέα (μετά από την υπαγωγή τους στο εν λόγω καθεστώς και μέχρι τη λήξη του διαστήματος τήρησης μακροχρόνιων υποχρεώσεων) γίνεται είτε σε περίπτωση αλλαγής μετοχικής σύνθεσης ή είτε σε περίπτωση αλλαγής φορέα.

Επομένως σε περίπτωση που δεν έχει επέλθει αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης ή αλλαγή του φορέα, δεν επανεξετάζεται το μέγεθος της επιχείρησης (ούτε κατά την υλοποίηση, ούτε κατά τις μακροχρόνιες υποχρεώσεις).

ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ

Αναφέρεται ότι εξαιρούνται από τις ενισχύσεις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν προβεί σε μετεγκατάσταση  στην επιχειρηματική εγκατάσταση στην οποία θα πραγματοποιηθεί η αρχική επένδυση για την οποία ζητείται η ενίσχυση, κατά τη διετία πριν την υποβολή της αίτησης υπαγωγής ή δεν δεσμεύονται ότι  θα το πράξουν εντός περιόδου δύο ετών μετά την ολοκλήρωση της αρχικής επένδυσης για την οποία ζητείται η ενίσχυση.

Ενδεικτικά, επιχείρηση υφιστάμενη κατασκευής επίπλων που επιθυμεί να μετεγκατασταθεί στη ΒΙ.ΠΕ. και να δημιουργήσει νέα εγκατάσταση με αύξηση της υφιστάμενης δυναμικότητας αλλά στο ίδιο αντικείμενο, δεν μπορεί να υποβάλει πρόταση;

Ήεπιχείρηση εμπορίας ηλεκτρολογικού υλικού και παροχής υπηρεσιών ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων που επιθυμεί να μετεγκατασταθεί στη ΒΙ.ΠΕ. και να δημιουργήσει νέα εγκατάσταση με προσθήκη νέων ΚΑΔ μεταποίησης (πχ κατασκευής ηλεκτρικών πινάκων κλπ) μπορεί να υποβάλει πρόταση;

Σύμφωνα με το άρθρο 4, παρ. 11 του ν.4887/22, ως μετεγκατάσταση ορίζεται:

“Μετεγκατάσταση: Μεταφορά της ίδιας ή παρεμφερούς δραστηριότητας ή μέρους αυτής από επιχειρηματική εγκατάσταση στο έδαφος συμβαλλόμενου μέρους της συμφωνίας του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (αρχική εγκατάσταση) σε επιχειρηματική εγκατάσταση στην οποία πραγματοποιείται η ενισχυόμενη επένδυση στο έδαφος άλλου συμβαλλόμενου μέρους της συμφωνίας του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ενισχυόμενη εγκατάσταση). Μεταφορά υπάρχει όταν το προϊόν ή η υπηρεσία στην αρχική και στην ενισχυόμενη εγκατάσταση εξυπηρετεί, τουλάχιστον εν μέρει, τον ίδιο σκοπό και καλύπτει τις απαιτήσεις ή τις ανάγκες του ίδιου τύπου πελατών και χάνονται θέσεις εργασίας στην ίδια ή παρεμφερή δραστηριότητα σε μία από τις αρχικές εγκαταστάσεις του δικαιούχου στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (άρθρο 2 παρ. 61 Γ.Α.Κ.).”

Διευκρινίζεται ότι τα Συμβαλλόμενα Μέρη της Συμφωνίας για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο είναι κράτη της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμπεριλαμβανομένης.

Η μετεγκατάσταση όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 4, παρ. 11 του ν.4887/22 δεν επιτρέπεται.

Στο άρθρο, 10, παρ3, περ βα της οικείας προκήρυξης αναφέρεται ότι αυξημένα ποσοστά ενισχύσεων σύμφωνα με την παρ. 1 χορηγούνται για τα επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται σε Βιομηχανικές και Επιχειρηματικές Περιοχές (Β.Ε.ΠΕ.), Επιχειρηματικά Πάρκα (Ε.Π.), εξαιρουμένων των Επιχειρηματικών Πάρκων Ενδιάμεσου Βαθμού Οργάνωσης (Ε.Π.Ε.Β.Ο.), Τεχνολογικά Πάρκα και Θύλακες Υποδοχής Καινοτόμων Δραστηριοτήτων (Θ.Υ.Κ.Τ.) και σε Οργανωμένους Υποδοχείς Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων (Ο.Υ.Μ.Ε.Δ.) και δεν αφορούν σε εκσυγχρονισμό ή επέκταση υφιστάμενων δομών της ενισχυόμενης επιχείρησης.

Επιπλέον στο αντίστοιχο σημείο ελέγχου (9.11) της έκθεσης πιστοποίησης του Παραρτήματος Β της οικείας προκήρυξης του καθεστώτος ενισχύσεων του Ν.4887/2022 όπου αναφέρονται τα εξής:

«iv.Σε περίπτωση εγκατάστασης σε Βιομηχανικές και Επιχειρηματικές Περιοχές (Β.Ε.ΠΕ.), Επιχειρηματικά Πάρκα (Ε.Π.) εξαιρουμένων των Επιχειρηματικών Πάρκων Ενδιάμεσου Βαθμού Οργάνωσης (Ε.Π.Ε.Β.Ο.), Τεχνολογικά Πάρκα και Θύλακες Υποδοχής Καινοτόμων Δραστηριοτήτων (Θ.Υ.Κ.Τ.) και αιτείται αυξημένα ποσοστά ενισχύσεων σύμφωνα με την παρ. 2 βα του άρθρου 10 της οικείας προκήρυξης ελέγχονται:

1.Τα δικαιολογητικά του κύριου τόπου εγκατάστασης προκειμένου να τεκμηριωθεί ότι αυτός βρίσκεται εντός χώρου υποδοχής (ΒΕΠΕ, Επιχειρηματικά Πάρκα εξαιρουμένων των ΕΠΕΒΟ, Τεχνολογικά Πάρκα, Θύλακες Υποδοχής Καινοτόμων δραστηριοτήτων)

2. Ο κύριος ΚΑΔ του επενδυτικού σχεδίου δεν συμπίπτει κατά τα 4 πρώτα ψηφία με ΚΑΔ δραστηριότητας που ασκεί ήδη ο φορέας εντός του ίδιου χώρου υποδοχής, σύμφωνα με τα στοιχεία της οικονομοτεχνικής μελέτης και της υπεύθυνης δήλωσης, προκειμένου να τεκμηριώνεται η «νέα οικονομική δραστηριότητα».

3. Υπάρχει σαφής αναφορά στην υποβληθείσα υπεύθυνη δήλωση ότι το επενδυτικό σχέδιο αφορά νέα οικονομική δραστηριότητα εντός του χώρου υποδοχής

4. Σε περίπτωση που ο φορέας της επένδυσης δραστηριοποιείται  εκτός του χώρου υποδοχής, ελέγχεται εάν το επενδυτικό σχέδιο που θα υλοποιηθεί εντός του χώρου υποδοχής αφορά:

- είτε την ίδρυση νέας μονάδας για την παραγωγή νέων προϊόντων, με χρήση αποκλειστικά νέου εξοπλισμού

- είτε, τη διαφοροποίηση της παραγωγής με νέα προϊόντα που δεν έχουν παραχθεί ποτέ σε αυτήν  με χρήση μέρους του υφιστάμενου εξοπλισμού της επιχείρησης.

Σε περίπτωση που έχουμε ταυτόχρονα και μεταφορά εντός του χώρου υποδοχής της υφιστάμενης δραστηριότητας του φορέα, επιλέξιμες είναι μόνο οι δαπάνες ανά κατηγορία (κτιριακά, μηχανολογικός εξοπλισμός κλπ) που αφορούν στην παραγωγή των νέων προϊόντων και όχι στη λειτουργία της υφιστάμενης δραστηριότητας που μεταφέρεται εντός του χώρου υποδοχής.»

Σύμφωνα με τα ανωτέρω δεν δύναται ο φορέας της επένδυσης να αιτηθεί αυξημένα ποσοστά ενίσχυσης για επενδυτικό σχέδιο που αφορά την επέκταση υφιστάμενων δομών της ενισχυόμενης επιχείρησης εντός του χώρου υποδοχής.

Δεδομένου ότι τα εν λόγω  ερωτήματα  είναι γενικά, η επιλεξιμότητα ή μη του κάθε επενδυτικού σχεδίου εξαρτάται από την διάρθρωση του, την πλήρωση των όρων, των προϋποθέσεων υπαγωγής και των προβλεπόμενων δικαιολογητικών που εξειδικεύονται στην οικεία προκήρυξη του καθεστώτος ενίσχυσης του Ν.4887/22. Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής:

• την διάρθρωση του επενδυτικού σχεδίου με αναφορά στην παραγωγική διαδικασία και στα προϊόντα που θα παράγει καθώς και σε ποια κατηγορία αρχικής επένδυσης  εμπίπτει και πως τεκμηριώνεται αυτή,

• ποιος είναι ο ΚΑΔ που αντιστοιχεί στην κύρια οικονομική δραστηριότητα του επενδυτικού σχεδίου λαμβάνοντας υπόψη το αντικείμενο και την διάρθρωση του επενδυτικού σχεδίου (π.χ. ύψος και κατηγορία των προτεινόμενων δαπανών)

• εάν ο ΚΑΔ του επενδυτικού σχεδίου είναι επιλέξιμος

• τις προτεινόμενες δαπάνες και παρεμβάσεις του επενδυτικού σχεδίου και η επιλεξιμότητα των δαπανών

• την τεκμηρίωση του ολοκληρωμένου χαρακτήρα του επενδυτικού σχεδίου

Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση "μεταφοράς δραστηριοτήτων του φορέα της επένδυσης σε νέο τόπο"", σε περίπτωση όπου οι προβλεπόμενες κτιριακές εγκαταστάσεις καλύπτουν όχι μόνο τις ανάγκες των νέων γραμμών παραγωγής του επενδυτικού σχεδίου αλλά και τις υφιστάμενων γραμμών της επιχείρησης που θα μεταφερθεί, για τις δαπάνες (π.χ. κτιριακές, έργα υποδομής, κλπ) που εξυπηρετούν τη συνολική λειτουργία της μονάδας (νέων και υφιστάμενων γραμμών παραγωγής), θα πρέπει να γίνει αναλογικός επιμερισμός με βάση την συμμετοχή /συνεισφορά τους στις γραμμές παραγωγής του επενδυτικού σχεδίου σε σχέση με την συνολική εγκατάσταση το οποίο όμως αποτελεί αντικείμενο περαιτέρω αξιολόγησης. Επίσης οι δαπάνες μετεγκατάστασης του υφιστάμενου εξοπλισμού δεν είναι ενισχυόμενες σύμφωνα με το άρθρο 8 της οικείας προκήρυξης του Καθεστώτος. Τέλος θα πρέπει να τεκμηριώνεται ο ολοκληρωμένος χαρακτήρας του επενδυτικού σχεδίου.

Οι επιλέξιμοι ΚΑΔ του καθεστώτος ενισχύσεων «Μεταποίηση-Εφοδιαστική Αλυσίδα» του Ν.4887/22 έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην ιστοσελίδα https://ependyseis.mindev.gov.gr/el/idiotikes/ypostiriktiko-yliko/anapti... στην κατηγορία Υποστηρικτικό Υλικό.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ 

Σύμφωνα με το άρθρο 10, παρ.5γ του Ν.4887/2022 ισχύει ότι:

"στις περιοχές που πληρούν τις προϋποθέσεις του στοιχείου γ΄ της παρ. 3 του άρθρου 107 της Σ.Λ.Ε.Ε. (Περιοχές «γ» - Περιφερειακές Ενότητες Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, Δυτικού Τομέα Αθηνών), οι ενισχύσεις μπορούν να χορηγούνται σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις για οποιαδήποτε μορφή αρχικής επένδυσης, ενώ σε μεγάλες επιχειρήσεις χορηγούνται μόνο για αρχική επένδυση για νέα οικονομική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη εγκατάσταση".

Αυτό σημαίνει ότι φορέας, που είναι μεγάλη επιχείρηση,  και στοχεύει στην επέκταση δυναμικότητας υφιστάμενης δραστηριότητας στο κλάδο της Μεταποίησης, με τόπο επένδυσης στον Δήμο Κορωπής Ν. Ανατολικής Αττικής δεν δύναται να θεωρηθεί επιλέξιμο επενδυτικό σχέδιο για τον Ν.4887/2022;

Σας παραπέμπουμε στο αντίστοιχο σημείο ελέγχου (9.12) της έκθεσης πιστοποίησης του Παραρτήματος Β της οικείας προκήρυξης του καθεστώτος ενισχύσεων «Μεταποίηση Εφοδιαστική Αλυσίδα» του Ν.4887/2022 όπου αναφέρονται τα εξής:

«Για τις μεγάλες επιχειρήσεις, στις εν λόγω περιοχές, ο χαρακτήρας αρχικής επένδυσης τεκμηριώνεται μόνο εφόσον επιπρόσθετα στις λοιπές προϋποθέσεις, το επενδυτικό σχέδιο αφορά σε νέα οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης στη συγκεκριμένη περιοχή. Ελέγχονται σχετικά:

•       Το αντίστοιχο σημείο της υπεύθυνης δήλωσης, και

•       Ο ΚΑΔ του επενδυτικού σχεδίου  σε αντιπαραβολή με τους ΚΑΔ στους οποίους ο φορέας έχει ήδη αναπτύξει παραγωγική δραστηριότητα (όπως αποτυπώνονται στο οικείο δικαιολογητικό της ΔΟΥ και το ισχύον καταστατικό του φορέα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ασκείται δραστηριότητα από τον φορέα στην περιοχή υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου, πριν την υποβολή της αίτησης υπαγωγής. Στην Βεβαίωση Μεταβολών, ελέγχεται αν είχαν δηλωθεί στο παρελθόν οι ελεγχόμενοι ΚΑΔ και απενεργοποιήθηκαν, αν λειτουργούσε στην περιοχή του επενδυτικού σχεδίου υποκατάστημα κατά το παρελθόν και έκλεισε, ή και τυχόν άλλα στοιχεία.

Διευκρινίζεται ότι προκειμένου ο φορέας της επένδυσης (μεγάλη επιχείρηση) να είναι επιλέξιμος για ενίσχυση στις εν λόγω περιοχές πρέπει:

•       είτε να δημιουργεί νέα εγκατάσταση χωρίς λειτουργικούς δεσμούς με υφιστάμενη εγκατάσταση,

•       είτε, στην περίπτωση που η επένδυση γίνεται σε υφιστάμενη εγκατάσταση, να υλοποιεί επένδυση σε νέα δραστηριότητα σε σχέση με τη δραστηριότητα που ασκείτο έως τότε στην εγκατάσταση - ήτοι η νέα δραστηριότητα να εμπίπτει σε διαφορετική τάξη (τετραψήφιος αριθμητικός κωδικός) της στατιστικής ταξινόμησης οικονομικών δραστηριοτήτων της NACE αναθ. 2 από τη δραστηριότητα στην εγκατάσταση πριν από την υλοποίηση του έργου.

- Ως προς την πρώτη περίπτωση, για να θεωρηθεί ότι μια νέα εγκατάσταση δεν έχει λειτουργικούς δεσμούς με υφιστάμενη, πρέπει η νέα εγκατάσταση να αποτελεί μια αυτοτελή μονάδα, η οποία να μην βασίζεται σε κοινούς πόρους με υπάρχουσα εγκατάσταση. Πρέπει δηλαδή να αποτελεί μια οργανωτικά και λειτουργικά ξεχωριστή εγκατάσταση.

- Περαιτέρω, ως προς τη δεύτερη περίπτωση (επένδυσης σε υφιστάμενη εγκατάσταση) η επένδυση μπορεί να θωρηθεί επιλέξιμη μόνο στην περίπτωση υπάρχει διαφοροποίηση δραστηριότητας σε σχέση με την προηγούμενη. 

-Σημειώνεται ότι η ύπαρξη ή μη αυτοτελούς εγκατάστασης εξετάζεται στη βάση της φυσικής της μορφής, και όχι στη βάση της νομικής οντότητας στην οποία ανήκει ή στη βάση του τόπου εγκατάστασης, κι επομένως δεν στοιχειοθετείται λειτουργικός δεσμός από μόνο το γεγονός της συμμετοχής στην ίδια επιχείρηση ή στον ίδιο όμιλο δύο εγκαταστάσεων που βρίσκονται στην ίδια περιοχή. Αντιθέτως, λαμβάνεται υπ’ όψιν η πρακτική αυτονομία της νέας εγκατάστασης σε σχέση με την ήδη υφιστάμενη (δηλαδή η νέα εγκατάσταση να μην έχει π.χ. κοινούς χώρους, κοινά κτήρια γραφείων, κοινές αποθήκες κλπ με την υφιστάμενη εγκατάσταση).»

Σύμφωνα με τα ανωτέρω δεν δύναται να υπαχθούν επενδυτικά σχέδια μεγάλων επιχειρήσεων που αφορούν την επέκταση δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας και υλοποιούνται στις περιοχές που πληρούν τις προϋποθέσεις του στοιχείου γ΄ της παρ. 3 του άρθρου 107 της Σ.Λ.Ε.Ε. (Περιοχές «γ» - Περιφερειακές Ενότητες Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, Δυτικού Τομέα Αθηνών).

Ειδικά Θέματα για το Καθεστώς της Μεταποίησης – Εφοδιαστικής Αλυσίδας

Για τα επενδυτικά σχέδια των υπηρεσιών μεταφοράς με διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού προς τρίτους (logistics - ΚΑΔ 52.29.19.03) ο τόπος εγκατάστασής τους θα πρέπει να είναι διακριτός από εγκαταστάσεις άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της εταιρείας ή των εταιρειών του Ομίλου. Η διακριτότητα του τόπου εγκατάστασης ισχύει μόνο στην περίπτωση που η παροχή υπηρεσίας αφορά εν μέρει την εταιρεία ή/και εταιρείες του ίδιου ομίλου; Πως εννοείται η διακριτότητα του τόπου εγκατάστασης (π.χ. διαφορετικό οικόπεδο, μη όμορο οικόπεδο, ανεξάρτητα κτίρια εντός του ίδιου οικοπέδου);

Στο άρθρο 5, παρ 5 της οικείας προκήρυξης του καθεστώτος ενισχύσεων "ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ", αναφέρεται ότι:

"Για τα επενδυτικά σχέδια των υπηρεσιών μεταφοράς με διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού προς τρίτους (logistics - ΚΑΔ 52.29.19.03) η παροχή υπηρεσίας σε εταιρείες του ίδιου ομίλου δύναται να ανέρχεται μέχρι ποσοστού 30% των συνολικά παρεχόμενων υπηρεσιών. Για τα ίδια επενδυτικά σχέδια ο τόπος εγκατάστασής τους θα πρέπει να είναι διακριτός από εγκαταστάσεις άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της εταιρείας ή των εταιρειών του Ομίλου. Για την ίδρυση, επέκταση ή εκσυγχρονισμό μονάδων παροχής υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας απαραίτητη προϋπόθεση, εφόσον δεν υφίστανται, είναι η υλοποίηση επενδυτικών έργων εγκατάστασης και θέσης σε λειτουργία ολοκληρωμένων συστημάτων πληροφορικής & επικοινωνιών – τηλεματικής, για την υποστήριξη των αποθηκεύσεων, των φορτοεκφορτώσεων και της εν γένει διαχείρισης των υλικών – εμπορευμάτων"

Επισημαίνεται ότι στο άρθρο 1 «ΟΡΙΣΜΟΙ» του Ν.4302/2014 «Ρύθμιση θεμάτων Εφοδιαστικής και άλλες διατάξεις» παρ. (α), (β), (γ), (δ) και (ε) ορίζεται ότι:

α) Εφοδιαστική (Logistics) είναι το σύνολο των διεργασιών που είναι απαραίτητες για το σχεδιασμό, την υλοποίηση και τον έλεγχο της ροής (της μεταφοράς, της διαμεταφοράς και της αποθήκευσης) αγαθών και εμπορευμάτων από οποιοδήποτε σημείο προέλευσης σε οποιοδήποτε σημείο προορισμού και αντιστρόφως, καθώς και για το σχεδιασμό, την υλοποίηση και τον έλεγχο της παροχής συναφών υπηρεσιών και της σχετικής πληροφορίας.

β) Δραστηριότητες Εφοδιαστικής είναι ιδίως: Η συλλογή, φόρτωση, μεταφορά, μεταφόρτωση, εκφόρτωση και παράδοση αγαθών και εμπορευμάτων, η ομαδοποίηση (consolidation) και ο διαχωρισμός (deconsolidation) αγαθών και εμπορευμάτων, η αποθήκευση και η διαχείριση της απογραφής εμπορευμάτων, η διαχείριση επιστροφών εμπορευμάτων και φθαρμένων ή κατεστραμμένων εμπορευμάτων (reverse logistics) ή ακατάλληλων εμπορευμάτων ή υλικών συσκευασίας και η διαχείριση και επεξεργασία της πληροφορίας που αφορά όλες αυτές τις δραστηριότητες (κύριες δραστηριότητες).

Η συσκευασία, η ανασυσκευασία, η ετικετοποίηση, ο έλεγχος της ποιότητας, η συναρμολόγηση ή οι μικρές τροποποιήσεις, οι εκτελωνιστικές εργασίες και η έκθεση και ο δειγματισμός προϊόντων (δευτερεύουσες − συμπληρωματικές δραστηριότητες). Προκειμένου οι δευτερεύουσες δραστηριότητες να εντάσσονται στο πλαίσιο άσκησης δραστηριότητας Εφοδιαστικής, απαιτείται η κατά κύριο λόγο άσκηση μίας τουλάχιστον κύριας δραστηριότητας.

γ) Επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην Εφοδιαστική είναι κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ασκεί κατ’ επάγγελμα δραστηριότητες Εφοδιαστικής είτε αποκλειστικά είτε παράλληλα είτε σε συνδυασμό με άλλες εμπορικές ή βιομηχανικές – βιοτεχνικές δραστηριότητες.

«δ) Επιχείρηση παροχής υπηρεσιών Εφοδιαστικής (Third Party Logistics – 3PL) είναι η επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην Εφοδιαστική και η οποία ασκεί, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών Εφοδιαστικής προς τρίτους, τουλάχιστον μία ή περισσότερες από τις κύριες δραστηριότητες της μεταφοράς, της διαμεταφοράς και της αποθήκευσης αγαθών και εμπορευμάτων.»

«ε) Κέντρο Αποθήκευσης και Διανομής είναι το σύνολο των εγκαταστάσεων, στεγασμένων ή μη, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων στάθμευσης οχημάτων, ρυμουλκούμενων και εμπορευματοκιβωτίων κάθε τύπου, οι οποίες εξυπηρετούν αποκλειστικά την άσκηση μίας ή περισσότερων κύριων δραστηριοτήτων Εφοδιαστικής, και είναι αυτόνομες, υπό την έννοια ότι δεν λειτουργούν εντός του χώρου άσκησης άλλης βιοτεχνικής ή βιομηχανικής ή λιανεμπορικής ή γεωργικής δραστηριότητας από το ίδιο πρόσωπο και προς εξυπηρέτηση της δραστηριότητας αυτής. Στο Κέντρο Αποθήκευσης και Διανομής δύνανται να ασκούνται και δευτερεύουσες συμπληρωματικές δραστηριότητες Εφοδιαστικής.»

Από τις ανωτέρω οριζόμενες στο Ν.4302/2014 δραστηριότητες Εφοδιαστικής κλπ, σε συνδυασμό με τα ανωτέρω αναλυόμενα, προκύπτει ότι βάσει του Ν.4887/2022, ενισχύονται μόνο οι επιχειρήσεις της (δ) περίπτωσης (Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών εφοδιαστικής – προς τρίτους) και όχι και οι επιχειρήσεις της (γ) περίπτωσης  που δραστηριοποιούνται στην εφοδιαστική είτε αποκλειστικά είτε παράλληλα είτε σε συνδυασμό με άλλες εμπορικές ή βιομηχανικές – βιοτεχνικές δραστηριότητες ( ήτοι για ίδιο λογαριασμό για τις ανάγκες της εμπορικής ή της βιομηχανικής – βιοτεχνικής δραστηριότητάς τους)

Από το γεγονός ότι η επιχείρηση αποτελεί εμπορική επιχείρηση και ασκεί στον ίδιο χώρο (τόπο εγκατάστασης –οικόπεδο)  και άλλες εμπορικές και αποθηκευτικές δραστηριότητες μη επιλέξιμες στο Ν.4887/2022, προκύπτει ότι δεν πληρούται  η  τιθέμενη στην ανωτέρω διάταξη της παρ. (ε) του άρθρου 1 του Ν.4302/2014 προϋπόθεση, το ιδρυόμενο Κέντρο Αποθήκευσης και Διανομής της μονάδας παροχής υπηρεσιών εφοδιαστικής  προς τρίτους να καλύπτει ότι «οι οποίες εξυπηρετούν αποκλειστικά την άσκηση μίας ή περισσότερων κύριων δραστηριοτήτων Εφοδιαστικής, και είναι αυτόνομες, υπό την έννοια ότι δεν λειτουργούν εντός του χώρου άσκησης άλλης βιοτεχνικής ή βιομηχανικής ή λιανεμπορικής ή γεωργικής δραστηριότητας από το ίδιο πρόσωπο και προς εξυπηρέτηση της δραστηριότητας αυτής». 

Σε κάθε περίπτωση, η επιλεξιμότητα ή μη του επενδυτικού σχεδίου εξαρτάται από την διάρθρωση του επενδυτικού σχεδίου και την πλήρωση των όρων, των προϋποθέσεων υπαγωγής και των προβλεπόμενων δικαιολογητικών που εξειδικεύονται στην οικεία προκήρυξη του καθεστώτος ενίσχυσης του Ν.4887/22.

Επιχείρηση παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος ενδιαφέρεται να υποβάλει πρόταση στον αναπτυξιακό νόμο 4887/2022, καθεστώς ενισχύσεων "μεταποίηση - εφοδιαστική αλυσίδα". Στην πρόταση μεταξύ άλλων δαπανών θα περιλαμβάνεται η προμήθεια  αναμικτήρων μεταφοράς (βαρέλες ) σκυροδέματος και πρέσα σκυροδέματος. Είναι επιλέξιμες οι δαπάνες αυτές;

Για να είναι επιλέξιμη η δαπάνη θα πρέπει να συνδέεται με το αντικείμενο του επενδυτικού σχεδίου, να είναι απαραίτητη για την παραγωγική λειτουργία της μονάδας (που συνδέεται με το επενδυτικό σχέδιο), να είναι εγκαταστημένη εντός του τόπου υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου, να αποτελεί στοιχείο του ενεργητικού που αποσβένεται, να τεκμηριώνεται το κόστος της από προσφορά (ήτοι πραγματική, σαφής και ορισμένη), να εμπίπτει σε μια από τις εν λόγω κατηγορίες των Επιλέξιμων ομάδων και κατηγορίες δαπανών επενδυτικών σχεδίων (εντός περιφερειακών ενισχύσεων) που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην ιστοσελίδα https://ependyseis.mindev.gov.gr/el/idiotikes/ypostiriktiko-yliko/anapti... στην κατηγορία Υποστηρικτικό Υλικό.

Ειδικότερα, στην κατηγορία δαπανών «ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ – ΤΕΧΝΙΚΕΣ (ΕΙΔΙΚΕΣ) ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ» περιλαμβάνονται οι δαπάνες αγοράς και εγκατάστασης καινούριων σύγχρονων μηχανημάτων, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών εγκαταστάσεων και γενικά των διευθετήσεων που γίνονται για την μόνιμη εγκατάσταση τους και τη σύνδεσή τους στο παραγωγικό κύκλωμα. Επίσης, οι δαπάνες εκσυγχρονισμού μηχανολογικών εγκαταστάσεων που δεν σχετίζονται με τα κτήρια. Ακόμα, περιλαμβάνονται οι δαπάνες κατασκευής, αγοράς, προμήθειας ή εκσυγχρονισμού ειδικών εγκαταστάσεων που χωρίς να σχετίζονται με τα μηχανήματα είναι απαραίτητες για την παραγωγική λειτουργία της μονάδας που συνδέεται με το επενδυτικό σχέδιο. (π.χ. εγκαταστάσεις θέρμανσης, μονάδων κλιματισμού ή αποθηκευτικές δεξαμενές).

·στην κατηγορία δαπανών «ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕΣΑ» περιλαμβάνονται τα κάθε είδους οχήματα με τα οποία η επιχείρηση διενεργεί μεταφορές και μετακινήσεις του προσωπικού και των υλικών αγαθών της (π.χ. εμπορευμάτων, έτοιμων προϊόντων ή υλικών), υπό την προϋπόθεση ότι αυτά κινούνται εντός του χώρου της μονάδας. Δεν είναι επιλέξιμα μεταφορικά μέσα έως 6 θέσεων. Στις ενδεικτικές δαπάνες που αναφέρονται περιλαμβάνεται η αγορά μεταφορικών μέσων διακίνησης υλικών και προϊόντων εντός του χώρου της εντασσόμενης μονάδας (μικρά φορτηγά, ρυμούλκες, φορτωτές κλπ)

Δεδομένου ότι δεν έχουμε στην διάθεση μας όλες τις λεπτομέρειες και τα στοιχεία του επενδυτικού σχεδίου και λόγω της ιδιαιτερότητας που παρουσιάζει, προκύπτουν θέματα που σχετίζονται με την επιλεξιμότητα της δαπάνης και που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης και εξαρτώνται από το αντικείμενο του επενδυτικού σχεδίου.

Κατά συνέπεια, η απάντηση στο ερώτημά σας, αναφορικά με την επιλεξιμότητα της δαπάνης προμήθειας αναμικτήρων μεταφοράς (βαρέλες) σκυροδέματος και πρέσας σκυροδέματος, είναι κατ΄αρχήν μη επιλέξιμες, εφόσον αυτές θα κινούνται εκτός του χώρου της εντασσόμενης μονάδας.

Υποψήφια επένδυση η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός της Βιομηχανικής Ζώνης  Ηρακλείου Κρήτης (ζώνη ειδικών χρήσεων υποδοχής βιομηχανικής και βιοτεχνικής δραστηριότητας μέσης και χαμηλής όχλησης βάσει των κάτωθι διατάξεων αποφ 26882/2003 ΦΕΚ 696/Δ/8-7-03Α5 23-02-1987 ΠΔ/τος Δ166 όπως ισχύει 28-06-2018 και Α.8 ΠΔ 59/2018)

1. Μπορεί να θεωρηθεί ότι ο φορέας είναι εγκατεστημένος σε οργανωμένο χώρο υποδοχής προσκομίζοντας σχετική χρήση γης που αναγράφει τις παραπάνω διατάξεις?

2.Οι βιομηχανικές ζώνες θεωρούνται οργανωμένος χώρος υποδοχής;

Σύμφωνα με τον Ν. 2545/1997  «Βιομηχανικές και Επιχειρηματικές Περιοχές και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α 254/97), οι Βιομηχανικές και Επιχειρηματικές Περιοχές (ΒΕΠΕ) (Άρθρο 1, Κατηγορίες ΒΕΠΕ) μπορούν να έχουν μια από τις ακόλουθες μορφές: Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ), Βιομηχανικά Πάρκα (ΒΙΠΑ) και Βιοτεχνικό Πάρκο (ΒΙΟΠΑ) και Τεχνόπολη.

Σύμφωνα με το Παράρτημα 1 παρ. 13, περ.iii της οικείας προκήρυξης αναφορικά με τα δικαιολογητικά τεκμηρίωσης της διαθεσιμότητας του τόπου εγκατάστασης, σε περίπτωση εγκατάστασης σε Βιομηχανικές και Επιχειρηματικές Περιοχές (Β.Ε.ΠΕ.), Επιχειρηματικά Πάρκα (Ε.Π.) εξαιρουμένων των Επιχειρηματικών Πάρκων Ενδιάμεσου Βαθμού Οργάνωσης (Ε.Π.Ε.Β.Ο.), Τεχνολογικά Πάρκα και Θύλακες Υποδοχής Καινοτόμων Δραστηριοτήτων (Θ.Υ.Κ.Τ.), όπου ο φορέας αιτείται αυξημένα ποσοστά ενισχύσεων σύμφωνα με την παρ. 2 βα του άρθρου 10 της οικείας προκήρυξης, επιπρόσθετα των ανωτέρω (i ή ii) υποβάλλονται:

α) βεβαίωση νόμιμης υπόστασης και λειτουργίας του ειδικού φορέα υποδοχής

β) Σαφής αναφορά στην υπεύθυνη δήλωση του Προσαρτήματος της παρούσης ότι εντός του χώρου υποδοχής δεν ασκείτο κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης υπαγωγής ίδια ή παρεμφερής (ίδιο τετραψήφιο ΚΑΔ) οικονομική δραστηριότητα από τον φορέα.

Επιπλέον στο αντίστοιχο σημείο ελέγχου (9.11) της έκθεσης πιστοποίησης του Παραρτήματος Β της οικείας προκήρυξης του καθεστώτος ενισχύσεων του Ν.4887/2022 όπου αναφέρονται τα εξής:

«iv.Σε περίπτωση εγκατάστασης σε Βιομηχανικές και Επιχειρηματικές Περιοχές (Β.Ε.ΠΕ.), Επιχειρηματικά Πάρκα (Ε.Π.) εξαιρουμένων των Επιχειρηματικών Πάρκων Ενδιάμεσου Βαθμού Οργάνωσης (Ε.Π.Ε.Β.Ο.), Τεχνολογικά Πάρκα και Θύλακες Υποδοχής Καινοτόμων Δραστηριοτήτων (Θ.Υ.Κ.Τ.) και αιτείται αυξημένα ποσοστά ενισχύσεων σύμφωνα με την παρ. 2 βα του άρθρου 10 της οικείας προκήρυξης ελέγχονται:

1.Τα δικαιολογητικά του κύριου τόπου εγκατάστασης προκειμένου να τεκμηριωθεί ότι αυτός βρίσκεται εντός χώρου υποδοχής (ΒΕΠΕ, Επιχειρηματικά Πάρκα εξαιρουμένων των ΕΠΕΒΟ, Τεχνολογικά Πάρκα, Θύλακες Υποδοχής Καινοτόμων δραστηριοτήτων)

2. Ο κύριος ΚΑΔ του επενδυτικού σχεδίου δεν συμπίπτει κατά τα 4 πρώτα ψηφία με ΚΑΔ δραστηριότητας που ασκεί ήδη ο φορέας εντός του ίδιου χώρου υποδοχής, σύμφωνα με τα στοιχεία της οικονομοτεχνικής μελέτης και της υπεύθυνης δήλωσης, προκειμένου να τεκμηριώνεται η «νέα οικονομική δραστηριότητα».

3. Υπάρχει σαφής αναφορά στην υποβληθείσα υπεύθυνη δήλωση ότι το επενδυτικό σχέδιο αφορά νέα οικονομική δραστηριότητα εντός του χώρου υποδοχής

4. Σε περίπτωση που ο φορέας της επένδυσης δραστηριοποιείται  εκτός του χώρου υποδοχής, ελέγχεται εάν το επενδυτικό σχέδιο που θα υλοποιηθεί εντός του χώρου υποδοχής αφορά:

- είτε την ίδρυση νέας μονάδας για την παραγωγή νέων προϊόντων, με χρήση αποκλειστικά νέου εξοπλισμού

- είτε, τη διαφοροποίηση της παραγωγής με νέα προϊόντα που δεν έχουν παραχθεί ποτέ σε αυτήν  με χρήση μέρους του υφιστάμενου εξοπλισμού της επιχείρησης.

Σε περίπτωση που έχουμε ταυτόχρονα και μεταφορά εντός του χώρου υποδοχής της υφιστάμενης δραστηριότητας του φορέα, επιλέξιμες είναι μόνο οι δαπάνες ανά κατηγορία (κτιριακά, μηχανολογικός εξοπλισμός κλπ) που αφορούν στην παραγωγή των νέων προϊόντων και όχι στη λειτουργία της υφιστάμενης δραστηριότητας που μεταφέρεται εντός του χώρου υποδοχής.»

Σύμφωνα με τα ανωτέρω θα πρέπει να υποβληθεί το σχετικό ΦΕΚ το οποίο βεβαιώνει την νόμιμη υπόσταση και λειτουργία του ειδικού φορέα υποδοχής που θα υλοποιηθεί το επενδυτικό σχέδιο ή σχετική βεβαίωση από τον Φορέα Διαχείρισης της συγκεκριμένης ΒΕΠΕ ότι η παραγωγική μονάδα που θα υλοποιηθεί στο συγκεκριμένο οικόπεδο με την ολοκλήρωση της επένδυσης εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του εν λόγω Φορέα Διαχείρισης.

Η επάρκεια των εν λόγω δικαιολογητικών ως προς την τεκμηρίωση του σχετικού στοιχείου της αίτησης υπαγωγής, αξιολογείται κατά τον έλεγχο νομιμότητας από τις Επιτροπές Αξιολόγησης που έχουν στην διάθεση τους όλα τα στοιχεία της αίτησης υπαγωγής.

Ειδικά Θέματα για το Καθεστώς Ενίσχυσης Τουριστικών Επενδύσεων

Ο όρος "εκσυγχρονισμός ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων" πώς αναλύεται ακριβώς; Τί δαπάνες πρέπει να περιλαμβάνονται σε κάποιο επενδυτικό σχέδιο, ώστε να θεωρείται επιλέξιμο; Ποια είναι η ΚΥΑ σε ισχύ για τον καθορισμό του είδους και της έκτασης των επενδυτικών έργων που περιλαµβάνονται στις επενδύσεις εκσυγχρονισµού ολοκληρωµένης  µορφής των εγκαταστάσεων και εξοπλισµού των ξενοδοχειακών µονάδων για την υπαγωγή τους στις διατάξεις του Ν. 4882/2022

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 5, παρ.1, περ.β της οικείας προκήρυξης του καθεστώτος «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ», στο εν λόγω καθεστώς υπάγονται επενδυτικά σχέδια που αφορούν σε  εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων που ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τριών (3) τουλάχιστον αστέρων, αφού παρέλθει πενταετία από την έναρξη λειτουργίας της μονάδας ή από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της προηγούμενης επένδυσης εκσυγχρονισμού ολοκληρωμένης μορφής της μονάδας, καθώς και εκσυγχρονισμού μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων, εφόσον αναβαθμίζονται σε κατηγορία τριών (3) τουλάχιστον αστέρων.

Αναφορικά με το είδος και την έκταση των επενδυτικών έργων που περιλαμβάνονται στις επενδύσεις εκσυγχρονισμού ολοκληρωμένης μορφής των εγκαταστάσεων και εξοπλισμού των ξενοδοχειακών μονάδων, παρακαλούμε ανατρέξτε στην υπ’ αριθ. 43965/30-11-1994 (Β’ 922) κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Τουρισμού η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα https://ependyseis.mindev.gov.gr/el/idiotikes/thesmiko-plaisio/anaptiksi....

Σύμφωνα με τα ανωτέρω προκειμένου το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο να είναι επιλέξιμο θα πρέπει να πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 5, παρ.1, της παραγράφου (β) της οικείας προκήρυξης και οι προϋποθέσεις της υπ’ αριθ. 43965/30-11-1994 (Β’ 922)ΚΥΑ.

Για την πλήρωση των προϋποθέσεων της παρ. 3.α  της ΚΥΑ απαιτείται στο επενδυτικό πρόγραμμα να περιέχονται υποχρεωτικά και επενδυτικά έργα πυρασφάλειας και βιολογικού καθαρισμού των κατηγοριών 1 και 4 αντίστοιχα, εφόσον αυτά δεν υφίστανται ή δεν βρίσκονται σε λειτουργία , ή υφίστανται μεν και λειτουργούν χωρίς όμως να εξασφαλίζουν τις ελάχιστες κατά περίπτωση προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας. Σε περίπτωση που στο επενδυτικό πρόγραμμα δεν περιέχονται έργα βιολογικού καθαρισμού ή πυρασφάλειας, πρέπει να υποβάλλεται πιστοποιητικό υγειονομικής υπηρεσίας ή πυροσβεστικής υπηρεσίας με το οποίο να βεβαιούται ότι υπάρχει και λειτουργεί σύμφωνα με τις υποχρεωτικές προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας βιολογικός καθαρισμός ή πυρασφάλεια αντίστοιχα. Στις περιπτώσεις που η εκσυγχρονιζόμενη μονάδα είναι συνδεδεμένη με το κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο της περιοχής υποβάλλεται σχετική βεβαίωση της αρμόδιας Υπηρεσίας.

Εταιρεία ενδιαφέρεται να υποβάλει πρόταση για ίδρυση ξενοδοχειακής μονάδας 4 αστέρων  με αξιοποίηση υφιστάμενων κτηρίων και προσθήκη νέων.

Τα υφιστάμενα κτήρια λειτουργούν μέχρι πρόσφατα με την μορφή ενοικιαζόμενων δωματίων, προκύπτει κάποιο πρόβλημα επιλεξιμότητας;

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 5, παρ.1 της οικείας προκήρυξης του καθεστώτος «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ», στο εν λόγω καθεστώς υπάγονται επενδυτικά σχέδια που αφορούν σε :

«α.Ίδρυση ή επέκταση ξενοδοχειακών μονάδων τεσσάρων (4) τουλάχιστον αστέρων,

β. εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων που ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τριών (3) τουλάχιστον αστέρων, αφού παρέλθει πενταετία από την έναρξη λειτουργίας της μονάδας ή από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της προηγούμενης επένδυσης εκσυγχρονισμού ολοκληρωμένης μορφής της μονάδας, καθώς και εκσυγχρονισμού μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων, εφόσον αναβαθμίζονται σε κατηγορία τριών (3) τουλάχιστον αστέρων,

γ. επέκταση ή/και εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους, για δύο (2) τουλάχιστον έτη πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής, με την προϋπόθεση ότι στο διάστημα διακοπής δεν έχει γίνει αλλαγή χρήσης του κτιρίου και ότι, μέσω της επέκτασης ή του εκσυγχρονισμού ολοκληρωμένης μορφής, αναβαθμίζονται σε κατηγορία τεσσάρων (4) τουλάχιστον αστέρων,

δ. ίδρυση, επέκταση ή/και εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής Τουριστικών Οργανωμένων Κατασκηνώσεων (camping), τα οποία ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τριών (3) τουλάχιστον αστέρων,

ε. ίδρυση ή/και εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων εντός χαρακτηρισμένων παραδοσιακών ή διατηρητέων κτιρίων, τα οποία ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τριών (3) τουλάχιστον αστέρων,

στ .ίδρυση, επέκταση ή/και εκσυγχρονισμό σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, όπως ορίζονται στον ν. 4276/2014 (Α΄ 155), που ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τεσσάρων (4) τουλάχιστον αστέρων, τα οποία κατατίθενται ως ενιαία επενδυτικά σχέδια μη περιλαμβανομένων των προς μεταβίβαση ή μακροχρόνια μίσθωση κτιρίων και εγκαταστάσεων,

ζ.  ίδρυση, ή  εκσυγχρονισμό μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων, εφόσον σωρευτικά,

ζα. φέρουν διακριτικό τίτλο «ξενώνας φιλοξενίας»,

ζβ. υλοποιούνται εντός παραδοσιακών οικισμών σε μια από τις ακόλουθες περιοχές:

i) ορεινές περιοχές, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση της ΕΛ.ΣΤΑΤ., εκτός των δημοτικών ενοτήτων που συνιστούν μέρος του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας,

ii)   περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση έως τριάντα (30) χιλιομέτρων από τα σύνορα,

iii) νησιά με πληθυσμό μικρότερο των τριών χιλιάδων εκατό (3.100) κατοίκων,

ζγ. κατατάσσονται σε κατηγορία πέντε (5) κλειδιών, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 12868/2018 (Β΄ 3119) απόφαση του Υπουργού Τουρισμού και

ζδ. διατηρούν ελάχιστο αριθμό είκοσι (20) ενοικιαζόμενων δωματίων, όπως αναγράφονται στα οικεία αδειοδοτικά έγγραφα,

η.ίδρυση, επέκταση ή/και εκσυγχρονισμό ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας (condo hotels), όπως ορίζονται στον ν. 4276/2014, που ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τεσσάρων (4) τουλάχιστον αστέρων και υπό την προϋπόθεση ότι η μεταβίβαση ή η μακροχρόνια μίσθωση ενισχυόμενων τμημάτων αυτών λαμβάνει χώρα μετά από τη λήξη της τήρησης των μακροχρόνιων υποχρεώσεων του φορέα της επένδυσης, με την επιφύλαξη της υποπ. γζ της περίπτωσης γ του άρθρου 25 του παρόντος,»

Επομένως, το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο, με βάση το περιεχόμενο της οικονομοτεχνικής μελέτης και των δικαιολογητικών της αίτησης υπαγωγής πρέπει να εμπίπτει σε μια από τις προαναφερθείσες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, στην περίπτωση όπου το αντικείμενο του προτεινόμενου επενδυτικού σχεδίου είναι ο εκσυγχρονισμός του μη κύριου τουριστικού καταλύματος με ταυτόχρονη αναβάθμιση σε ξενοδοχειακή μονάδα και ο εκσυγχρονισμός του μη κύριου τουριστικού καταλύματος δεν συνοδεύεται από επέκταση, θα πρέπει να αναβαθμιστεί σε ξενοδοχειακή μονάδα 3 αστέρων.

Στην περίπτωση αυτή, εφόσον στην περίπτωση β της παραγράφου 1 του άρθρου 5 της οικείας προκήρυξης για τα μη κύρια τουριστικά καταλύματα δεν υπάρχει ρητή αναφορά, δεν απαιτείται η πλήρωση ειδικών όρων και προϋποθέσεων (π.χ.  η παρέλευση πενταετίας ή να συμπεριλαμβάνονται δαπάνες συγκεκριμένων κατηγοριών στην προτεινόμενη επένδυση). Το επενδυτικό σχέδιο πρέπει να είναι ολοκληρωμένο και με την υλοποίηση της επένδυσης να τεκμηριώνεται η ίδρυση και λειτουργία αυτόνομης και ανεξάρτητης ξενοδοχειακής μονάδας κατηγορίας 3 αστέρων που διαθέτει όλες τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις. 

Σε διαφορετική περίπτωση όπου ο εκσυγχρονισμός του μη κύριου τουριστικού καταλύματος συνοδεύεται από επέκταση, θα πρέπει να αναβαθμιστεί σε ξενοδοχειακή μονάδα τουλάχιστον 4 αστέρων. Δεδομένου ότι η ξενοδοχειακή μονάδα περιλαμβάνεται στα κύρια τουριστικά καταλύματα, διαθέτει διαφορετικό κωδικό οικονομικής δραστηριότητας και σήμα λειτουργίας από τα μη κύρια τουριστικά καταλύματα, θα πρέπει να εξετάσετε την περίπτωση αρχικής επένδυσης που αφορά την δημιουργία νέας μονάδας.

Στα πλαίσια κατάθεσης επενδυτικού σχεδίου για τον πλήρη Εκσυγχρονισμό Υφιστάμενης Ξενοδοχειακής Μονάδας  στον Αναπτυξιακό Νόμο  4887/2022 απαιτείται  να υπάρχουν στην διάθρωση των  επιλέξιμων δαπανών οι τέσσερις (4)  από τις  επτά (7)  κατηγορίες ειδικών δαπανών  του ΦΕΚ με αρ. Φύλλου 922  της 14/12/1994; 

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 5, παρ.1, περ.β της οικείας προκήρυξης του καθεστώτος «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ», στο εν λόγω καθεστώς υπάγονται επενδυτικά σχέδια που αφορούν σε  εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων που ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τριών (3) τουλάχιστον αστέρων, αφού παρέλθει πενταετία από την έναρξη λειτουργίας της μονάδας ή από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της προηγούμενης επένδυσης εκσυγχρονισμού ολοκληρωμένης μορφής της μονάδας, καθώς και εκσυγχρονισμού μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων, εφόσον αναβαθμίζονται σε κατηγορία τριών (3) τουλάχιστον αστέρων.

Αναφορικά με το είδος και την έκταση των επενδυτικών έργων που περιλαμβάνονται στις επενδύσεις εκσυγχρονισμού ολοκληρωμένης μορφής των εγκαταστάσεων και εξοπλισμού των ξενοδοχειακών μονάδων, παρακαλούμε ανατρέξτε στην υπ’ αριθ. 43965/30-11-1994 (Β’ 922) κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Τουρισμού η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα https://ependyseis.mindev.gov.gr/el/idiotikes/thesmiko-plaisio/anaptiksi....

Σύμφωνα με τα ανωτέρω προκειμένου το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο να είναι επιλέξιμο θα πρέπει να πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 5, παρ.1, της παραγράφου (β) της οικείας προκήρυξης και οι προϋποθέσεις της υπ’ αριθ. 43965/30-11-1994 (Β’ 922)ΚΥΑ (βάσει του άρθρου 5 παρ.3α της οικείας προκήρυξης).

Για την πλήρωση των προϋποθέσεων της παρ. 3.α  της ΚΥΑ απαιτείται στο επενδυτικό πρόγραμμα να περιέχονται υποχρεωτικά και επενδυτικά έργα πυρασφάλειας και βιολογικού καθαρισμού των κατηγοριών 1 και 4 αντίστοιχα, εφόσον αυτά δεν υφίστανται ή δεν βρίσκονται σε λειτουργία, ή υφίστανται μεν και λειτουργούν χωρίς όμως να εξασφαλίζουν τις ελάχιστες κατά περίπτωση προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας. Σε περίπτωση που στο επενδυτικό πρόγραμμα δεν περιέχονται έργα βιολογικού καθαρισμού ή πυρασφάλειας, πρέπει να υποβάλλεται πιστοποιητικό υγειονομικής υπηρεσίας ή πυροσβεστικής υπηρεσίας με το οποίο να βεβαιούται ότι υπάρχει και λειτουργεί σύμφωνα με τις υποχρεωτικές προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας βιολογικός καθαρισμός ή πυρασφάλεια αντίστοιχα. Στις περιπτώσεις που η εκσυγχρονιζόμενη μονάδα είναι συνδεδεμένη με το κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο της περιοχής υποβάλλεται σχετική βεβαίωση της.

Υπάρχει κάποιος περιορισμός εάν επιχείρηση που έχει ήδη υπαχθεί σε καθεστώς ενίσχυσης  του προηγούμενου αναπτυξιακού νόμου για εκσυγχρονισμό ξενοδοχειακής μονάδας που βρίσκεται στον Νομό Λασιθίου, υποβάλλει νέο αίτημα στο καθεστώς Ενίσχυση  τουριστικών επενδύσεων στον νόμο 4887/2022, για εκσυγχρονισμό και επέκταση άλλης ξενοδοχειακής μονάδας που βρίσκεται στον Νομό Ηρακλείου;

Στο άρθρο 5, παρ 6 έως 7 της οικείας προκήρυξης του καθεστώτος ενισχύσεων "Ενίσχυση Τουριστικών Υποδομών" αναφέρεται ότι :

«6. Με την παρούσα προκήρυξη, στην ίδια Δημοτική Ενότητα υπάγεται ένα (1) επενδυτικό σχέδιο ανά φορέα συμπεριλαμβανομένων των συνδεδεμένων επιχειρήσεων του.

7. Η αίτηση υπαγωγής επενδυτικού σχεδίου εκσυγχρονισμού υφιστάμενης μονάδας σύμφωνα με τις περιπτώσεις της παρ. 1, προϋποθέτει την πιστοποίηση της ολοκλήρωσης, προηγούμενου επενδυτικού σχεδίου της μονάδας που έχει υπαχθεί στο παρόν καθεστώς.

8. Τα υποβαλλόμενα επενδυτικά σχέδια αναπτύσσονται σε έκαστη Περιφερειακή Ενότητα, με την επιφύλαξη της παρ. 9, και δύνανται να διαχωρίζονται σε τμήματα αποκλειστικά και μόνο στις περιπτώσεις που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μέρη του ιδίου – ενιαίου επενδυτικού σχεδίου, το οποίο έχει χαρακτήρα αρχικής επένδυσης, πλην όμως διέπονται από διαφορετικό θεσμικό πλαίσιο, ή διαφέρουν  στην ένταση της οριζόμενης ενίσχυσης. Στις περιπτώσεις που το επενδυτικό σχέδιο διαρθρώνεται σε τμήματα, οι ενισχυόμενες δαπάνες πρέπει να είναι απόλυτα διακριτές και διέπονται από τις διατάξεις των άρθρων 6 και 7 της παρούσης στο σύνολό τους.»

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, διευκρινίζεται ότι

Ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση ξενοδοχειακής μονάδας αποτελούν ανεξάρτητα διακριτά επενδυτικά σχέδια και δεν δύναται να υποβληθούν στην ίδια αίτηση υπαγωγής ως ενιαίο επενδυτικό σχέδιο στο καθεστώς ενισχύσεων «Ενίσχυση Τουριστικών Υποδομών» του Ν.4887/22.

Εφόσον η προηγούμενη επένδυση αφορούσε επενδυτικό σχέδιο ξενοδοχειακής μονάδας που είχε υπαχθεί σε καθεστώς ενισχύσεων του προηγούμενου αναπτυξιακού νόμου Ν.4399/16 ενώ το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο που πρόκειται να υποβληθεί στο καθεστώς ενισχύσεων «Ενίσχυση Τουριστικών Υποδομών» του Ν.4887/22 αφορά εκσυγχρονισμό ή την επέκταση άλλης ξενοδοχειακής μονάδας δεν υφίσταται κάποιος περιορισμός.

Υφιστάμενο κύριο ξενοδοχειακό κατάλυμα 3*** δεν δύναται να αναβαθμιστεί σε 4**** με τις υφιστάμενες υποδομές που διαθέτει (εστιατόρια, bar, κολυμβητικές δεξαμενές) καθότι δεν συμπληρωνεί τα μόρια των κριτηρίων κατάταξης. Για το λόγο αυτό ο φορέας εκμετάλλευσης είχε προβεί στην αγορά όμορου οικοπέδου με σκοπό την επέκταση της ξενοδοχειακής μονάδας, την δημιουργία κοινόχρηστων χώρων και την αναβάθμιση της σε 4****.

Στο Ν. 4887/2022 προβλέπεται η  Ίδρυση ή επέκταση ξενοδοχειακών μονάδων τεσσάρων (4) τουλάχιστον αστέρων.

Η επιχείρηση δύναται να υποβάλει επενδυτικό σχέδιο επέκτασης της μονάδας με τη υφιστάμενη τάξη 3*** και με την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου να έχει πραγματοποιήσει την αναβάθμιση σε 4****;

Κατά την υποβολή του επενδυτικού σχεδίου ελέγχεται μόνο η γνωστοποίηση λειτουργίας ή και το πιστοποιητικό κατάταξης εφόσον τα ξενοδοχεία έχουν δικαίωμα συμμόρφωσης έως 31/12/2022;

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 5, παρ.1 της οικείας προκήρυξης του καθεστώτος «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ», στο εν λόγω καθεστώς υπάγονται επενδυτικά σχέδια που αφορούν σε :

«α.Ίδρυση ή επέκταση ξενοδοχειακών μονάδων τεσσάρων (4) τουλάχιστον αστέρων,

β. εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων που ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τριών (3) τουλάχιστον αστέρων, αφού παρέλθει πενταετία από την έναρξη λειτουργίας της μονάδας ή από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της προηγούμενης επένδυσης εκσυγχρονισμού ολοκληρωμένης μορφής της μονάδας, καθώς και εκσυγχρονισμού μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων, εφόσον αναβαθμίζονται σε κατηγορία τριών (3) τουλάχιστον αστέρων,

γ. επέκταση ή/και εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους, για δύο (2) τουλάχιστον έτη πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής, με την προϋπόθεση ότι στο διάστημα διακοπής δεν έχει γίνει αλλαγή χρήσης του κτιρίου και ότι, μέσω της επέκτασης ή του εκσυγχρονισμού ολοκληρωμένης μορφής, αναβαθμίζονται σε κατηγορία τεσσάρων (4) τουλάχιστον αστέρων,

δ. ίδρυση, επέκταση ή/και εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής Τουριστικών Οργανωμένων Κατασκηνώσεων (camping), τα οποία ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τριών (3) τουλάχιστον αστέρων,

ε.  ίδρυση ή/και εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων εντός χαρακτηρισμένων παραδοσιακών ή διατηρητέων κτιρίων, τα οποία ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τριών (3) τουλάχιστον αστέρων,

στ.ίδρυση, επέκταση ή/και εκσυγχρονισμό σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, όπως ορίζονται στον ν. 4276/2014 (Α΄ 155), που ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τεσσάρων (4) τουλάχιστον αστέρων, τα οποία κατατίθενται ως ενιαία επενδυτικά σχέδια μη περιλαμβανομένων των προς μεταβίβαση ή μακροχρόνια μίσθωση κτιρίων και εγκαταστάσεων,

ζ.  ίδρυση, ή  εκσυγχρονισμό μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων, εφόσον σωρευτικά,

ζα. φέρουν διακριτικό τίτλο «ξενώνας φιλοξενίας»,

ζβ. υλοποιούνται εντός παραδοσιακών οικισμών σε μια από τις ακόλουθες περιοχές:

i) ορεινές περιοχές, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση της ΕΛ.ΣΤΑΤ., εκτός των δημοτικών ενοτήτων που συνιστούν μέρος του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας,

ii) περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση έως τριάντα (30) χιλιομέτρων από τα σύνορα,

iii) νησιά με πληθυσμό μικρότερο των τριών χιλιάδων εκατό (3.100) κατοίκων,

ζγ. κατατάσσονται σε κατηγορία πέντε (5) κλειδιών, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 12868/2018 (Β΄ 3119) απόφαση του Υπουργού Τουρισμού και

ζδ. διατηρούν ελάχιστο αριθμό είκοσι (20) ενοικιαζόμενων δωματίων, όπως αναγράφονται στα οικεία αδειοδοτικά έγγραφα,

η.      ίδρυση, επέκταση ή/και εκσυγχρονισμό ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας (condo hotels), όπως ορίζονται στον ν. 4276/2014, που ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τεσσάρων (4) τουλάχιστον αστέρων και υπό την προϋπόθεση ότι η μεταβίβαση ή η μακροχρόνια μίσθωση ενισχυόμενων τμημάτων αυτών λαμβάνει χώρα μετά από τη λήξη της τήρησης των μακροχρόνιων υποχρεώσεων του φορέα της επένδυσης, με την επιφύλαξη της υποπ. γζ της περίπτωσης γ του άρθρου 25 του παρόντος,»

Επομένως, το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο, με βάση το περιεχόμενο της οικονομοτεχνικής μελέτης και των δικαιολογητικών της αίτησης υπαγωγής πρέπει να εμπίπτει σε μια από τις προαναφερθείσες περιπτώσεις.

Στο άρθρο 5, παρ 6 έως 7 της οικείας προκήρυξης του καθεστώτος ενισχύσεων "Ενίσχυση Τουριστικών Υποδομών" αναφέρεται ότι:

«6. Με την παρούσα προκήρυξη, στην ίδια Δημοτική Ενότητα υπάγεται ένα (1) επενδυτικό σχέδιο ανά φορέα συμπεριλαμβανομένων των συνδεδεμένων επιχειρήσεων του.

7. Η αίτηση υπαγωγής επενδυτικού σχεδίου εκσυγχρονισμού υφιστάμενης μονάδας σύμφωνα με τις περιπτώσεις της παρ. 1, προϋποθέτει την πιστοποίηση της ολοκλήρωσης, προηγούμενου επενδυτικού σχεδίου της μονάδας που έχει υπαχθεί στο παρόν καθεστώς.

8. Τα υποβαλλόμενα επενδυτικά σχέδια αναπτύσσονται σε έκαστη Περιφερειακή Ενότητα, με την επιφύλαξη της παρ. 9, και δύνανται να διαχωρίζονται σε τμήματα αποκλειστικά και μόνο στις περιπτώσεις που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μέρη του ιδίου – ενιαίου επενδυτικού σχεδίου, το οποίο έχει χαρακτήρα αρχικής επένδυσης, πλην όμως διέπονται από διαφορετικό θεσμικό πλαίσιο, ή διαφέρουν  στην ένταση της οριζόμενης ενίσχυσης. Στις περιπτώσεις που το επενδυτικό σχέδιο διαρθρώνεται σε τμήματα, οι ενισχυόμενες δαπάνες πρέπει να είναι απόλυτα διακριτές και διέπονται από τις διατάξεις των άρθρων 6 και 7 της παρούσης στο σύνολό τους.»

Σύμφωνα με τα ανωτέρω και αναφορικά με το ερώτημα επισημαίνονται τα εξής:

· Ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση ξενοδοχειακής μονάδας αποτελούν ανεξάρτητα διακριτά επενδυτικά σχέδια και δεν δύνανται να υποβληθούν στην ίδια αίτηση υπαγωγής ως ενιαίο επενδυτικό σχέδιο στο καθεστώς ενισχύσεων «Ενίσχυση Τουριστικών Υποδομών» του Ν.4887/22.

· Εφόσον στο τόπο υλοποίησης της προτεινόμενης επένδυσης υφίσταται ξενοδοχειακή μονάδα, η περίπτωση ίδρυση νέας ξενοδοχειακής μονάδας δεν υφίσταται.

Τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά τεκμηρίωσης που συνοδεύουν την αίτηση υπαγωγής αναφέρονται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α΄(Καθορισμός των δικαιολογητικών και των τεχνοοικονομικών στοιχείων του φακέλου τεκμηρίωσης της αίτησης υπαγωγής) της οικείας προκήρυξης του Καθεστώτος Ενισχύσεων του ν.4887/2022.

Σε περίπτωση υφιστάμενης μονάδας και για την τεκμηρίωση σε ποια περίπτωση του άρθρου 5, παρ.1 της οικείας προκήρυξης του καθεστώτος το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο εμπίπτει, ελέγχεται η υφιστάμενη άδεια λειτουργίας και η κατηγορία κατάταξης της υφιστάμενης μονάδας.

Σε συνέχεια της προκήρυξης του καθεστώτος ενισχύσεων «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ» του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022, για την περίπτωση εκσυγχρονισμού ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων, της παραγράφου 1β του άρθρου 5 της Προκήρυξης, είναι επιλέξιμη η δαπάνη της ολικής αναπαλαίωσης της υφιστάμενης επίπλωσης των δωματίων αντί για την αντικατάσταση τους και την αγορά νέου εξοπλισμού αυτής της κατηγορίας;

Αναφορικά με το είδος και την έκταση των επενδυτικών έργων που περιλαμβάνονται στις επενδύσεις εκσυγχρονισμού ολοκληρωμένης μορφής των εγκαταστάσεων και εξοπλισμού των ξενοδοχειακών μονάδων, παρακαλούμε ανατρέξτε στην υπ’ αριθ. 43965/30-11-1994 (Β’ 922) κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Τουρισμού η οποία είναι αναρτημένη https://ependyseis.mindev.gov.gr/el/idiotikes/thesmiko-plaisio/anaptiksi...

 Ειδικότερα, στην παρ.2 της ΚΥΑ αναφέρεται ότι στα επενδυτικά προγράμματα ολοκληρωμένης μορφής εκσυγχρονισμού ξενοδοχειακών μονάδων στην Κατηγορία 7η  περιλαμβάνονται: "Επενδυτικά έργα που αφορούν στις κτιριακές και λοιπές εγκαταστάσεις της μονάδας, στην αντικατάσταση ή και συμπλήρωση του εξοπλισμού (ξενοδοχειακού και αναψυχής), στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου, υπό την προϋπόθεση ότι τα έργα αυτά πραγματοποιούνται σε μαζική κλίμακα και δεν αποτελούν απλά έργα επισκευής ή συνήθους συντήρησης."

Εφόσον οι δαπάνες που αναφέρεστε αποτελούν δαπάνες επισκευής ή συνήθους συντήρησης δεν μπορούν να θεωρηθούν επιλέξιμες σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 43965/30-11-1994 (Β’ 922) ΚΥΑ.

Κατά την ολοκλήρωση ενός επενδυτικού σχεδίου στο ν4887/2022 και συγκεκριμένα στο καθεστώς "Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων", οι ΕΜΕ του επενδυτικού σχεδίου μίας τουριστικής επιχείρησης με 6μηνη περίοδο λειτουργίας, υπολογίζονται βάσει του τελευταίου δωδεκάμηνου πριν την υποβολή αιτήματος ολοκλήρωσης ή γίνεται αναγωγή των ΕΜΕ σε 12μηνη λειτουργία; Για παράδειγμα μία επιχείρηση που μέσω του σχεδίου δηλώνει ότι θα δημιουργήσει 5 νέες ΕΜΕ, και θέλει να προσλάβει άτομα πλήρους απασχόλησης για τους 6 μήνες λειτουργίας της θα πρέπει να προσλάβει 5 άτομα πλήρους απασχόλησης ή 10 άτομα πλήρους απασχόλησης, για να πληροί τις προϋποθέσεις τήρησης των ΕΜΕ;

Ενδεικτικό παράδειγμα σχετικά με τον υπολογισμό των ΕΜΕ (για εργαζόμενους με πλήρη και μερική απασχόληση) υπάρχει στο αρχείο (Πίνακας υφιστάμενης απασχόλησης για την υποβολή αιτήσεων) που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα https://ependyseis.mindev.gov.gr/el/idiotikes/ypostiriktiko-yliko/anapti... στην κατηγορία Υποστηρικτικό υλικό.

 Για ένα εργαζόμενο με πλήρη απασχόληση (8 ώρες/ημέρα) που δουλεύει ολόκληρο το μήνα, οι ημέρες ασφάλισης είναι 25 ημέρες/μήνα. Σε περίπτωση που έχει περισσότερες από 25 μέρες ασφάλισης το μήνα, λαμβάνονται υπόψη μόνο οι 25 μέρες ασφάλισης για το μήνα αυτό. Σχετικά με τον υπολογισμό των ΕΜΕ , διευκρινίζεται ότι για ένα εργαζόμενο με πλήρη απασχόληση (8 ώρες/ημέρα)  ο υπολογισμός των ΕΜΕ γίνεται λαμβάνοντας υπόψη τις συνολικές ημέρες ασφάλισης του εργαζομένου τον χρόνο/300.

Σε περίπτωση που ένας εργαζόμενος πλήρης απασχόλησης δεν έχει απασχοληθεί ολόκληρο μήνα (π.χ. έχει προσληφθεί ή αποχωρήσει κατά τη διάρκεια του μήνα) καταγράφεται ως δεκαδικός αριθμός μικρότερος της μονάδας, που προκύπτει από τον λόγο: ημέρες ασφάλισής του / 25.)

 Για ένα εργαζόμενο με μερική απασχόλησης (μικρότερο των 8 ωρών) που δουλεύει ολόκληρο το μήνα, οι ημέρες ασφάλισης είναι κατά μέσο όρο 22 ημέρες/μήνα. (Μπορεί να είναι 20, 21, 22 ή 23 ανάλογα με τις εργάσιμες ημέρες του μήνα. Εργαζόμενος μερικής απασχόλησης δεν μπορεί να έχει 25 ημέρες ασφάλισης το μήνα). Κατά συνέπεια για 1 υπάλληλο 4ωρης απασχόλησης (που εργάζεται όλο το μήνα (κατά μέσο όρο 22 ημέρες/μήνα, για 12 μήνες/χρόνο), τα ΕΜΕ σύμφωνα με το αρχείο υπολογίζονται ως εξής: 22*4*12=1056/2080=0,507 ΕΜΕ  (οι 2.080 ώρες προκύπτουν από το γινόμενο 52 Εβδομάδες*5*8).

Σε περίπτωση που ένας εργαζόμενος μερικής απασχόλησης δεν έχει απασχοληθεί ολόκληρο μήνα (π.χ. έχει προσληφθεί ή αποχωρήσει κατά τη διάρκεια του μήνα) ) καταγράφεται στο ΠΣΚΕ  ως δεκαδικός αριθμός μικρότερος της μονάδας, που προκύπτει από τον λόγο: ημέρες ασφάλισής του / 22)

Σύμφωνα με όσα αναφέρετε στο παράδειγμα σας, για εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση (8 ώρες/ημέρα), 5 νέες θέσεις εργασίας εκφρασμένες σε ΕΜΕ αντιστοιχούν σε 5*300=1500 ημέρες ασφάλισης το έτος.

Στο Καθεστώτος Ενισχύσεων «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» του αναπτυξιακού νόμου 4887/2022 και συγκεκριμένα στα κριτήρια Αξιολόγησης του Επενδυτικού σχεδίου περιγράφεται η βαθμολογία σε σχέση με τις Νέες θέσεις εργασίας , σε ΕΜΕ, με το ύψος του ενισχυόμενου κόστους της επένδυσης ( Δ΄Ομάδα κριτηρίων , Αξιολόγηση Επενδυτικού σχεδίου , Δείκτης 3 ).

Μια νεοσύστατη επιχείρηση πόσους εργαζόμενους πρέπει να προσλάβει αν φτάσει στο ανώτατο ενισχυόμενο κόστος των 3.000.000 ευρώ για να λάβει την ανώτατη βαθμολογία των 15 βαθμών. Γιατί η επιχείρηση θα λειτουργεί εποχιακά και ο κάθε εργαζόμενος δεν θα υπολογίζεται σαν 1 ΕΜΕ αλλά σαν 1/2. Το νούμερο 160 πως σχετίζεται με τη λήψη σχετικής βαθμολογίας;

Το ερώτημα υποβάλλεται γιατί δεν έγινε κατανοητός ο παρακάτω σχετικός πίνακας

Ίδρυση ή επέκταση μονάδας

ΔΑ < 160

160 ≤ ΔΑ < 220

220 ≤ ΔΑ < 250

ΔΑ ≥ 250

Σύμφωνα με το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ΄ Καθορισμός στοιχείων αξιολόγησης, δεικτών βαθμολογίας και στάθμισης των επενδυτικών σχεδίων του Καθεστώτος Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων του νόμου 4887/2022" της οικείας προκήρυξης, στον υπολογισμό του αριθμοδείκτη 3 " Αύξηση της Απασχόλησης και ιδίως δημιουργία νέων μόνιμων θέσεων εξαρτημένης εργασίας μετά την υλοποίηση της επένδυσης" της Δ. Ομάδας Κριτηρίων: Αξιολόγηση Επενδυτικού Σχεδίου,

ΔΑ = Ενισχυόμενο Κόστος Επένδυσης / Νέες Θέσεις Εργασίας (εκφρασμένες σε ΕΜΕ)

Η βαθμολογία του δείκτη προκύπτει από τον αριθμό των νέων θέσεων εξαρτημένης εργασίας εκφρασμένων σε (ΕΜΕ) σε σχέση με το κόστος της επένδυσης σε χιλιάδες ευρώ.

Σε περίπτωση όπου το ενισχυόμενο κόστος του επενδυτικού σχεδίου είναι 3.000.000 ευρώ και το αντικείμενο αφορά τη ίδρυση νέας μονάδας, οι νέες θέσεις εργασίας εκφρασμένων σε ΕΜΕ που αντιστοιχούν στην μέγιστη βαθμολογία του δείκτη (15 βαθμοί) πρέπει να είναι περισσότερες από: 3.000.000/160.000 = 18,75 ΕΜΕ.

Ειδικά Θέματα για το Καθεστώς της Αγροδιατροφής

Με βάση τις ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ Η ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΝΝΑΒΗΣ ΩΣ ΥΠΑΓΟΜΕΝΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 4399/2016 (71498 - 08-07-2020), η επεξεργασία φαρμακευτικής κάνναβης θεωρείται μεταποίηση γεωργικού προϊόντος με αποτέλεσμα γεωργικό προϊόν και ήταν επιλέξιμο προς χρηματοδότηση με τον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας 21.20.2.

Στο νόμο 4887/22 η δραστηριότητα είναι επιλέξιμη στην τρέχουσα προκήρυξη για τη μεταποίηση και εφοδιαστική αλυσίδα ή θα χρηματοδοτείται στην αναμενόμενη προκήρυξη για την Αγροδιατροφή;

Σύμφωνα με το άρθρο 17, παρ 7 του Ν.4887/2022, δεν επιτρέπεται η υποβολή αίτησης υπαγωγής:

α. Σε περισσότερα του ενός καθεστώτα ενισχύσεων από τον ίδιο φορέα, για το ίδιο επενδυτικό σχέδιο ή τις ίδιες επιλέξιμες δαπάνες, ή

β. για επενδυτικό σχέδιο το οποίο, είτε στο σύνολό του είτε εν μέρει, έχει ήδη υπαχθεί στις ενισχύσεις του παρόντος ή άλλων καθεστώτων ενίσχυσης.

Οι ως άνω αιτήσεις απορρίπτονται με αιτιολογημένη απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας, το δε παράβολο του άρθρου 27 καταπίπτει υπέρ του Δημοσίου.

Στο άρθρο 5, παρ. 4 της οικείας προκήρυξης του καθεστώτος «Μεταποίηση και εφοδιαστική αλυσίδα» αναφέρεται:

«Για τα ενιαία επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται στο παρόν καθεστώς και αφορούν  την καλλιέργεια και τη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, χωρίς από την επέμβαση να προκύπτει γεωργικό προϊόν, σύμφωνα με τον ορισμό της παρ. 10 του άρθρου 2 του Γ.Α.Κ., ενισχύεται μόνο το τμήμα που αφορά τη μεταποιητική δραστηριότητα.

Στην περίπτωση υποβολής στο καθεστώς «Μεταποίηση και εφοδιαστική αλυσίδα» δεν ενισχύεται το αντίστοιχο τμήμα του επενδυτικού σχεδίου που αφορά την γεωργική καλλιέργεια

Στο άρθρο 5, παρ. 1, περίπτωση δ της οικείας προκήρυξης του καθεστώτος «Αγροδιατροφή - Πρωτογενής Παραγωγή και Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων - Αλιεία - Υδατοκαλλιέργεια» του ν. 4887/2022. αναφέρεται:

«Στο παρόν καθεστώς υπάγονται επενδυτικά σχέδια της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής της περ. α και της μεταποίησης αυτών χωρίς να προκύπτει, κατ’ ανάγκη, από την επέμβαση γεωργικό προϊόν, που δύνανται σε ένα επενδυτικό σχέδιο με δύο διακριτές ενότητες, που υλοποιούνται στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα και αποτελούν τμήματα καθετοποιημένης μονάδας. Τα ως άνω επενδυτικά σχέδια θα περιλαμβάνονται στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας της Εθνικής Ονοματολογίας Οικονομικών Δραστηριοτήτων, όπως θα αποτυπωθούν, στη βάση διοικητικού εγγράφου, σε πίνακα που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων: www.ependyseis.mindev.gov.gr.

Για τα επενδυτικά σχέδια της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής έχει εφαρμογή η υπ’ αρ. 92195/27-09-2022 κοινής υπουργικής απόφασης  που αφορά στο «Καθορισμό των ειδών επενδυτικών σχεδίων του τομέα πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), με ανώτατο ποσό ενίσχυσης έως 500.000 ευρώ ανά επενδυτικό σχέδιο και ανά επιχείρηση, που μπορούν να υπαχθούν στα καθεστώτα ενισχύσεων του νόμου 4887/2022 και των προδιαγραφών, πρόσθετων όρων, περιορισμών και προϋποθέσεων, καθώς και κάθε σχετικού θέματος για την παροχή των ενισχύσεων σε επενδυτικά σχέδια του τομέα αυτού.

Στο άρθρο 3, παρ 2 περίπτωση δ της ΚΥΑ 92195/27-09-2022 αναφέρεται ότι : “Στις επιλέξιμες δραστηριότητες της απόφασης αυτής περιλαμβάνεται και η καλλιέργεια του φυτού της φαρμακευτικής κάνναβης με το επενδυτικό σχέδιο που υποβάλλεται να είναι ενιαίο και να αφορά τη δημιουργία καθετοποιημένης μονάδας (παραγωγική διαδικασία της καλλιέργειας του φυτού και της μεταποίησης για την παραγωγή ελαίου).”

Μετά την δημοσίευση της Κ.Υ.Α. 92195/27-09-2022  ( Β΄5052), μπορεί να υπαχθεί επέκταση μονάδας συμβατικής εκτροφής πουλερικών (κοτόπουλα) η οποία παραλαμβάνει νεοσσούς και αφού ολοκληρωθεί η εκτροφή διαθέτει έτοιμα για σφαγή τα κοτόπουλα στον αρχικό προμηθευτή των νεοσσών; Θα πρέπει να μην αυξήσει την παραγωγή περισσότερο από 20% από την μέση διακίνηση της πενταετίας και να έχει συμβόλαιο πενταετίας με τον προμηθευτή του;

Η ίδια επιχείρηση εξαιτίας περιορισμού στον διαθέσιμο χώρο της υφιστάμενης μονάδας θα μπορούσε να ιδρύσει σε παραπλήσιο οικόπεδο (όχι όμορο) νέα μονάδα; Ισχύουν οι ανωτέρω περιορισμοί του 20% και της πενταετίας;

Σύμφωνα με το άρθρο 3, παράγραφος.2 , περίπτωση β της ΚΥΑ 92195/27-09-2022 (Β’ 4139) που αφορά επενδυτικά σχέδια ΜΜΕ επιχειρήσεων όπου το αιτούμενο ποσό ενίσχυσης ανά επενδυτικό σχέδιο και ανά επιχείρηση δεν υπερβαίνει το ποσό των πεντακοσίων χιλιάδων (500.000) ευρώ ανά επενδυτικό σχέδιο και ανά επιχείρηση, στον τομέα ζωικής παραγωγής υπάγονται επενδυτικά σχέδια όλων των παραγωγικών κατευθύνσεων καθώς και όλων των τύπων εκτροφής, και υπό τους περιορισμούς και όρους που τίθενται ακολούθως, που αφορούν σε: υποπερίπτωση (ιαια) Πτηνοτροφικές μονάδες για τους ακόλουθους τύπους εκτροφών και υπό τους ακόλουθους περιορισμούς και όρους:

i) εναλλακτικοί τύποι εκτροφών, πλην στρουθοκαμήλων, για την παραγωγή κρέατος πουλερικών βιολογικής εκτροφής, ελευθέρας βοσκής, παραδοσιακά ελευθέρας βοσκής, απεριόριστης ελευθέρας βοσκής (ίδρυση νέων μονάδων, επέκταση ή εκσυγχρονισμός με ή χωρίς μετεγκατάσταση),

ii) εναλλακτικοί τύποι εκτροφών, πλην στρουθοκαμήλων, για την παραγωγή αυγών πουλερικών βιολογικής εκτροφής, ελευθέρας βοσκής, αχυρώνα (ίδρυση νέων μονάδων, επέκταση ή εκσυγχρονισμός με ή χωρίς μετεγκατάσταση),

iii) συμβατικές εκτροφές πουλερικών, πλην στρουθοκαμήλων, για παραγωγή αυγών ή κρέατος, για εκσυγχρονισμό υφιστάμενων μονάδων. Ειδικά για τις συμβατικές μονάδες εκτροφής ινδιάνων, υπάγεται επίσης η ίδρυση νέων μονάδων.

iv) πτηνοτροφεία αναπαραγωγής ή και εκκολαπτήρια αυγών, για ίδρυση νέας μονάδας, επέκταση ή εκσυγχρονισμό υφιστάμενων μονάδων. Η ίδρυση νέων μονάδων υπάγεται μόνο στο πλαίσιο καθετοποίησης υφιστάμενων πτηνοτροφικών μονάδων.

Για συνεταιρισμούς, για επιχειρήσεις νεοσσών και πάχυνσης και για επιχειρήσεις με συνεργαζόμενους πτηνοτρόφους (για επιχειρήσεις που παρέχουν νεοσσούς προς πάχυνση σε πτηνοτροφικές μονάδες και, μετά την ολοκλήρωση της πάχυνσης, παραλαμβάνουν τα έτοιμα για σφαγή κοτόπουλα και τα διανέμουν μέσω του δικτύου τους προς πώληση), η συνολική δυναμικότητα μετά την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τη μέση παραγωγή ή/και διακίνηση της τελευταίας πενταετίας, αυξημένη κατά 20%. Αν ο φορέας της επένδυσης είναι συνεργαζόμενη επιχείρηση, θα πρέπει να διαθέτει ιδιωτικό συμφωνητικό συνεργασίας με ισχύ τουλάχιστον 5 ετών από την ολοκλήρωση της επένδυσης.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω για συμβατικές εκτροφές πουλερικών για παραγωγή αυγών ή κρέατος, υπάγονται επενδυτικά σχέδια που αφορούν μόνο τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων μονάδων (δεν υπάγονται επενδυτικά σχέδια που αφορούν την ίδρυση νέων μονάδων ή την επέκταση υφιστάμενων μονάδων). 

Φορέας με βιβλία Β κατηγορίας πρόκειται να υποβάλλει επενδυτικό σχέδιο για αγορά γεωργικού  εκλυστήρα και παρελκόμενων .

Ο χαρακτήρας αρχικής επένδυσης αφορά στρεμματική επέκταση της εκμετάλλευσης προκειμένου να καλυφθεί το κριτήριο β. για την επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας.

α) τεμηριώνεται η αγορά ελκυστήρα στην περίπτωση που έχει ολοκληρώσει πλήρως την απόσβεση του παλιού ;

β)  ισχύει το ίδιο για τη περίπτωση των παρελκομένων ;

γ) Σχετικά με τον τόπο εγκατάστασης θα πρέπει ναπροσκομίσει 15ετη μισθωτήρια για τα ενοικιαζόμενα αγροτεμάχια ;

δ) Ισχύει κάτι διαφορετικό σε νεοιδρυθείσα ή σε επιχείρηση με βιβλία Γ κατηγορίας;

ε) Πως τεκμηριώνεται  η θεμελιώδη αλλαγή της παραγωγικής διαδικασίας ;

1) με καινοτόμα μηχανήματα πχ μεταβλητής δόσης , με GPS κτλ;

2) με αλλαγή του τρόπου παραγωγής πχ από συμβατική σε γεωργία ακριβείας;

3) με αλλαγή του τρόπου παραγωγής πχ από συμβατική σε σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης (AGRO ,GLOBAL);

Η επιλεξιμότητα ή μη του κάθε επενδυτικού σχεδίου εξαρτάται από την διάρθρωση του, την πλήρωση των όρων, των προϋποθέσεων υπαγωγής και των προβλεπόμενων δικαιολογητικών που εξειδικεύονται στην οικεία προκήρυξη του καθεστώτος ενίσχυσης του Ν.4887/22. Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής:

την διάρθρωση του επενδυτικού σχεδίου με αναφορά σε ποια κατηγορία αρχικής επένδυσης εμπίπτει και πως τεκμηριώνεται αυτή,

Για τα επενδυτικά σχέδια στον πρωτογενή τομέα και το σχηματισμό πεποίθησης ως προς το χαρακτηρισμό του αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου σε σχέση με τις κατηγορίες της έννοιας «αρχική επένδυση» και επομένως της δυνατότητας ένταξης του στο καθεστώς ενίσχυσης του νόμου 4887/2022, π.χ. επέκταση της υφιστάμενης δυναμικότητας καλλιέργειας ρυζιού κ.λπ, προϋποτίθεται αλλά και συνεπάγεται η αύξηση της καλλιεργούμενης γης, ιδιόκτητης ή μισθωμένης (με τις προϋποθέσεις του νόμου), που για την αποδοτική αξιοποίησή της συνιστούν επιλέξιμες δαπάνες ο κατάλληλος εξοπλισμός της συγκεκριμένης επιχειρηματικής δραστηριότητας π.χ. συστήματα περίφραξης, διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, γεωργικοί ελκυστήρες, καλλιεργητικά παρελκόμενα μηχανήματα κ.λπ, αλλά και κτιριακές εγκαταστάσεις, όπως, αποθήκες μηχανημάτων, πρώτων υλών κ.λπ.

Ανάλογες δαπάνες περιλαμβάνονται και για επενδυτικά σχέδια π.χ. θεμελιώδη αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης μονάδας κ.λπ, το είδος των οποίων και ο αριθμός π.χ. των μηχανημάτων, συναρτώνται αποκλειστικά με το αντικείμενο και το μέγεθος της επενδυτικής δραστηριότητας δεδομένου ότι συναποτελούν με την καλλιεργούμενη γη, την ενισχυόμενη επένδυση και επομένως όλοι οι επιλέξιμοι συντελεστές παραγωγής, μέρος των οποίων δύναται να αποτελούν και νέοι γεωργικοί ελκυστήρες, οφείλουν να συντείνουν στον ίδιο επιδιωκόμενο σκοπό π.χ. αύξηση της παραγωγής ρυζιού, κ.λπ. που είναι άλλωστε και ο κύριος στόχος των παρεχόμενων κρατικών ενισχύσεων.

Η περίπτωση αγοράς νέου μηχανολογικού εξοπλισμού (γεωργικού ελκυστήρα με τα παρελκόμενα του) είτε για την αντικατάσταση παλιού ή μισθωμένου ελκυστήρα δεν τεκμηριώνει την αρχική επένδυση της επέκτασης, δηλαδή της αύξησης της δυναμικότητας της υφιστάμενης εγκατάστασης εφόσον η χρήση γεωργικού ελκυστήρα (είτε παλαιού είτε μισθωμένου) αποτελούσε ήδη τμήμα της υφιστάμενης παραγωγικής διαδικασίας του φορέα του επενδυτικού σχεδίου.

ποιος είναι ο ΚΑΔ που αντιστοιχεί στην κύρια οικονομική δραστηριότητα του επενδυτικού σχεδίου λαμβάνοντας υπόψη το αντικείμενο και την διάρθρωση του επενδυτικού σχεδίου (π.χ. ύψος και κατηγορία των προτεινόμενων δαπανών) και εάν ο ΚΑΔ του επενδυτικού σχεδίου είναι επιλέξιμος. Οι επιλέξιμοι ΚΑΔ του καθεστώτος ενισχύσεων έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην ιστοσελίδα https://ependyseis.mindev.gov.gr/el/idiotikes/ypostiriktiko-yliko/anapti... στην κατηγορία Υποστηρικτικό Υλικό.

 

Τις προτεινόμενες δαπάνες και παρεμβάσεις του επενδυτικού σχεδίου και η επιλεξιμότητα των δαπανών. Για να είναι επιλέξιμη η εν λόγω δαπάνη (π.χ. γεωργικός ελκυστήρας) θα πρέπει να συνδέεται με το αντικείμενο του επενδυτικού σχεδίου, να είναι απαραίτητη για την παραγωγική λειτουργία της μονάδας και να είναι εγκαταστημένη εντός του χώρου της μονάδας του φορέα του επενδυτικού σχεδίου. Η φύση και τα χαρακτηριστικά του επενδυτικού σχεδίου (το μέγεθος της καλλιεργήσιμης έκτασης της επένδυσης, το είδος της καλλιέργειας, ο υφιστάμενος εξοπλισμός της επιχείρησης, (σε περίπτωση υφιστάμενης επιχείρησης)) θα πρέπει να τεκμηριώνουν την αναγκαιότητα της εν λόγω δαπάνης για την παραγωγική λειτουργία της επένδυσης. Δαπάνες για την αντικατάσταση υφιστάμενων παγίων/μηχανημάτων δεν είναι επιλέξιμες.

Σύμφωνα με το άρθρο 6Α της οικείας προκήρυξης στα επενδυτικά σχέδια του τομέα της φυτικής γεωργικής παραγωγής οι ενισχυόμενες δαπάνες των γεωργικών ελκυστήρων, των καλλιεργητικών παρελκόμενων μηχανημάτων κ.λπ., δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 30% του συνολικού ενισχυόμενου κόστους των.

Επιπλέον, εφόσον το επενδυτικό σχέδιο εμπίπτει στον τομέα πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής και στο πεδίο εφαρμογής της ΚΥΑ 92195/27-09-2022 (Β’ 4139) που αφορά επενδυτικά σχέδια ΜΜΕ επιχειρήσεων όπου το αιτούμενο ποσό ενίσχυσης ανά επενδυτικό σχέδιο και ανά επιχείρηση δεν υπερβαίνει το ποσό των πεντακοσίων χιλιάδων (500.000) ευρώ ανά επενδυτικό σχέδιο και ανά επιχείρηση, Θα πρέπει να πληρούνται οι σχετικοί όροι και προϋποθέσεις του άρθρου 3 αυτής.

Την τεκμηρίωση του ολοκληρωμένου χαρακτήρα του επενδυτικού σχεδίου

Επομένως η επιλεξιμότητα του σχεδίου εξαρτάται από την διερεύνηση και αξιολόγηση των προαναφερθέντων ζητημάτων που συνδέονται με την πλήρωση όρων και προϋποθέσεων του θεσμικού πλαισίου που αναφέρθησαν ανωτέρω.

(γ) Αναφορικά με τα δικαιολογητικά τεκμηρίωσης του τόπου εγκατάστασης παρακαλούμε ανατρέξτε στο Παράρτημα Α. κεφ Γ, περ 13, Στοιχεία τεκμηρίωσης της διαθεσιμότητας του τόπου εγκατάστασης της οικείας προκήρυξης για επενδυτικά σχέδια που πρόκειται να υλοποιηθούν σε - ιδιόκτητο ή σε μισθωμένο χώρο (γήπεδο ή ακίνητο).

(δ)Στο άρθρο 13, παρ 1 της οικείας προκήρυξης του καθεστώτος ενισχύσεων ορίζονται οι δικαιούχοι και εξαιρούμενοι ενισχύσεων του καθεστώτος ενισχύσεων. Ο φορέας θα πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις του άρθρου 13.

(ε) Η περίπτωση αρχικής επένδυσης που αφορά την "θεμελιώδη αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης μονάδας" ως χαρακτήρας αρχικής επένδυσης είναι δύσκολο να έχει εφαρμογή και να τεκμηριωθεί για τα επενδυτικά σχέδια του πρωτογενή τομέα και ειδικά στο τομέα της φυτικής παραγωγής ενώ η εν λόγω περίπτωση αρχικής επένδυσης δεν τεκμηριώνεται στην περίπτωση αντικατάστασης του υφιστάμενου μηχανολογικού εξοπλισμού. Σε κάθε περίπτωση η αγορά νέου μηχανολογικού εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας – καινοτομίας και γεωργίας ακριβείας που αναφέρεστε αποτελεί αντικείμενο περαιτέρω αξιολόγησης της σχετικής τεκμηρίωσης δηλαδή κατά πόσο ο εν λόγω εξοπλισμός επιφέρει θεμελιώδη αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης μονάδας.

Τεκμηρίωση Χρηματοδότησης Ενισχυμένου Κόστους της Επένδυσης

Προθεσμιακή κατάθεση εταίρου με ημερομηνία έναρξης την 28/06/2022 και ημερομηνία λήξης την 28/12/2022 η οποία μπορεί να ρευστοποιηθεί άμεσα είναι επιλέξιμη στον αναπτυξιακό νόμο 4887/2022 για την τεκμηρίωση της ιδίας συμμετοχής;

Σύμφωνα με το Παράρτημα Α Κεφ. Γ παράγραφος 10, της οικείας προκήρυξης, όπου αναφέρονται τα επιμέρους δικαιολογητικά ανά περίπτωση, αναφέρεται ότι, σε περίπτωση εταίρων φυσικών προσώπων, η δυνατότητα καταβολής του απαιτούμενου ποσού είναι δυνατό να τεκμηριώνεται με: 

• τραπεζικές βεβαιώσεις στις οποίες αναφέρονται τα διαθέσιμα υπόλοιπα των λογαριασμών των φυσικών προσώπων και τα μέσα διαθέσιμα υπόλοιπα του προηγούμενου  μήνα πριν από το μήνα υποβολής της αίτησης υπαγωγής. Το ποσό που γίνεται αποδεκτό είναι το μικρότερο από τα δύο παραπάνω.

• βεβαιώσεις κατοχής κινητών αξιών (ομολόγων, μετοχών εισηγμένων εταιρειών) στις οποίες  αποτιμάται η τρέχουσα αξία  τους και η μέση αξία του προηγούμενου  μήνα πριν από το μήνα υποβολής της αίτησης υπαγωγής. Το ποσό που γίνεται αποδεκτό είναι αυτό της τρέχουσας αποτίμησης.

Οι βεβαιώσεις θα πρέπει να αναφέρουν όλες την ίδια ημερομηνία  διαθέσιμων υπολοίπων ή και αποτίμησης αξιών.”

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι

· π.χ. για την υποβολή αίτησης υπαγωγής π.χ. εντός μηνός Οκτωβρίου 2022, η αντίστοιχη βεβαίωση πρέπει να αναφέρεται στα μέσα διαθέσιμα υπόλοιπα του λογαριασμού ή στη μέση αξία των κινητών αξιών του μηνός Σεπτεμβρίου 2022 και στο ημερήσιο διαθέσιμο υπόλοιπο του λογαριασμού ή στην τρέχουσα αξία αποτίμησης των κινητών αξιών κατά την ημερομηνία έκδοσης της βεβαίωσης (προφανώς με ημερομηνία εντός του μηνός Οκτωβρίου 2022).

· στην έκθεση πιστοποίησης της οικείας προκήρυξης του καθεστώτος και ειδικότερα στο σημείο ελέγχου 10.2 αναφέρεται ότι:

“Α.1.1. Σε περίπτωση νέων εισφορών σε μετρητά από μετόχους/εταίρους-φυσικά πρόσωπα

Εξετάζονται τα εξής:

o Οι τραπεζικές βεβαιώσεις αναφέρουν τα διαθέσιμα υπόλοιπα των λογαριασμών των φυσικών προσώπων και τα μέσα διαθέσιμα υπόλοιπα του προηγούμενου μήνα πριν από το μήνα υποβολής της αίτησης υπαγωγής. Το ποσό που γίνεται αποδεκτό είναι το μικρότερο από τα δύο παραπάνω.

o Οι βεβαιώσεις κατοχής κινητών αξιών (ομολόγων, μετοχών εισηγμένων εταιρειών) των φυσικών προσώπων αναφέρουν την τρέχουσα αξία αποτίμησης και την μέση αξία του προηγούμενου μήνα πριν από το μήνα υποβολής της αίτησης υπαγωγής. Το ποσό που γίνεται αποδεκτό είναι αυτό της τρέχουσας αποτίμησης.

o Οι βεβαιώσεις αναφέρονται στην ίδια ημερομηνία διαθέσιμων υπολοίπων ή και αποτίμησης αξιών (πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής).

Τα συνολικά διαθέσιμα κεφάλαια των μετόχων προκύπτουν αθροιστικά από το σύνολο των παραπάνω πηγών.”

Επομένως σύμφωνα με τα ανωτέρω, για την τεκμηρίωση των χρηματικών διαθεσίμων απαιτείται η υποβολή Τραπεζικών βεβαιώσεων με τα διαθέσιμα υπόλοιπα των λογαριασμών του φυσικού προσώπου σύμφωνα με τα προαναφερθέντα. Σε περίπτωση προθεσμιακής κατάθεσης δύναται να υποβληθεί τραπεζική βεβαίωση με τα στοιχεία της προθεσμιακής κατάθεσης, πότε ανοίχθηκε, ότι παραμένει σε ισχύ και δεν έχει ρευστοποιηθεί.

Υποβάλλεται κάποιο δικαιολογητικό αντί του ισοζυγίου για τους Φορείς που διαθέτουν απλογραφικά βιβλία;

Τα ισοζύγια έχουν εφαρμογή για φορείς που έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων Γ κατηγορίας.

Για φορείς με απλογραφικά βιβλία (Β' κατηγορίας) η τήρησή ισοζυγίων είναι προαιρετική.

Επιχείρηση η οποία ενδιαφέρεται να υποβάλλει επενδυτικό σχέδιο στον Αναπτυξιακό Νόμο 4887/2022, επιθυμεί να χρηματοδοτήσει την επένδυση που ετοιμάζει με κέρδη εις νέον.

Είναι αποδεκτή η τεκμηρίωση της ίδιας συμμετοχής του επενδυτικού σχεδίου με ανάλωση υφιστάμενων «κερδών εις νέον» διαχειριστικής χρήσης 2021 της εταιρείας, τα οποία όμως προέρχονται από Επιστρεπτέα Προκαταβολή που έλαβε η επιχείρηση;

Σύμφωνα με το με το άρθρο 1 του ν. 4690/2020, θεσπίζεται καθεστώς ενίσχυσης με την μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής για ιδιωτικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κλάδου, που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης της νόσου του κορωνοϊού COVID-19, για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο το 2020. Η Δράση «Επιστρεπτέα Προκαταβολή» συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία – ΕΠΑνΕΚ, με πόρους της Ελλάδας και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), καθώς και από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, η «Επιστρεπτέα Προκαταβολή», είναι ενίσχυση η οποία χορηγείται σε επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κλάδου, που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης της νόσου του κορωνοϊού COVID-19 και η οποία επιστρέφεται, εν όλω ή εν μέρει, υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

Η ενίσχυση με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή. Επιπλέον, δεν προέρχονται από έσοδα του Φορέα..

Κατά συνέπεια η «Επιστρεπτέα Προκαταβολή» δεν αποτελεί φορολογηθέν αποθεματικό και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την χρηματοδότηση του ενισχυόμενου κόστους της επένδυσης.

Βάσει του παραρτήματος A και συγκεκριμένα στο σημείο 10. Στοιχεία τεκμηρίωσης της δυνατότητας χρηματοδότησης του ενισχυόμενου κόστους του επενδυτικού σχεδίου από το φορέα μέσω ιδίων κεφαλαίων, στην περίπτωση που μέτοχος είναι νομικό πρόσωπο αναφέρεται ότι σε περίπτωση που η συμμετοχή του νομικού πρόσωπου στην αύξηση κεφαλαίου του φορέα του επενδυτικού σχεδίου, δεν προέλθει από υφιστάμενα διαθέσιμα, αλλά απαιτείται για το σκοπό αυτό προηγούμενη αύξηση του κεφαλαίου από νέες εισφορές των μετόχων/εταίρων του, υποβάλλονται:

- απόφαση της Γ.Σ. της μετόχου ή του Δημοτικού Συμβουλίου (εφόσον ο φορέας της επένδυσης είναι δημοτική επιχείρηση), για τη συμμετοχή της στην αύξηση κεφαλαίου του φορέα για τους σκοπούς της επένδυσης.

- κατά περίπτωση (για φυσικό ή νομικό πρόσωπο), τα δικαιολογητικά των προηγούμενων εδαφίων.,

Για την υποβολή αιτήματος υπαγωγής μπορεί να προστεθεί στο σύνολο των διαθεσίμων για τη κάλυψη της ιδίας συμμετοχής τα υφιστάμενα διαθέσιμα του μετόχου και το ποσό της αύξησης κεφαλαίου που έχει πραγματοποιηθεί για τους σκοπούς της επένδυσης πριν την υποβολή της αίτησης.

Τα ιδία κεφάλαια και οι τρόποι κάλυψης του ενισχυόμενου κόστους του επενδυτικού σχεδίου ή τμήματος αυτού με ίδια κεφάλαια ορίζονται στο άρθρο 14, παρ. 3.Α της οικείας προκήρυξης. Ειδικότερα για την αύξηση του μετοχικού ή εταιρικού κεφαλαίου του φορέα της επενδυτικού σχεδίου από νέες εισφορές σε μετρητά των εταίρων, αναφέρεται ότι η αύξηση του κεφαλαίου υφιστάμενων επιχειρήσεων μπορεί να γίνεται και πριν την υποβολή της αίτησης υπαγωγής, υπό την προϋπόθεση ότι πραγματοποιήθηκε μέσα στους τελευταίους δώδεκα μήνες ή στους είκοσι τέσσερις μήνες προκειμένου για εταιρείες που είναι εισηγμένες σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά. Στην περίπτωση αυτή, η αύξηση έχει ως αποκλειστικό σκοπό την χρησιμοποίηση του νέου κεφαλαίου ως ίδια συμμετοχή στη συγκεκριμένη επένδυση βάσει της σχετικής απόφασης των εταίρων ή της Γενικής Συνέλευσης τους κατά περίπτωση, και υπό την προϋπόθεση ότι, κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης υπαγωγής του επενδυτικού σχεδίου, το κεφάλαιο αυτό αποδεδειγμένα υφίσταται με τη μορφή διαθεσίμων της εταιρείας και δεν έχει αναλωθεί.

Για τα δικαιολογητικά τεκμηρίωσης ανά περίπτωση παρακαλούμε ανατρέξτε στο Παράρτημα Α, κεφ. Γ, παρ.10 Στοιχεία τεκμηρίωσης της δυνατότητας χρηματοδότησης του ενισχυόμενου κόστους του επενδυτικού σχεδίου από το φορέα μέσω ιδίων κεφαλαίων.

Βεβαίωσεις κατοχής κινητών αξιών οι οποίες δύναται να γίνουν δωρεά σε μέτοχο από συγγενή πρώτου βαθμού γίνονται αποδεκτές στο πλαίσιο τεκμηρίωσης της ιδίας συμμετοχής.

Στην περίπτωση εισφορών από μετόχους/εταίρους – φυσικά πρόσωπα σύμφωνα με το Παράρτημα Α, Κεφ Γ, παρ. 10.1 περ.i της οικείας προκήρυξης, υποβάλλονται τραπεζικές βεβαιώσεις (στις οποίες αναφέρονται τα διαθέσιμα υπόλοιπα των λογαριασμών των φυσικών προσώπων και τα μέσα διαθέσιμα υπόλοιπα του προηγούμενου  μήνα πριν από το μήνα υποβολής της αίτησης υπαγωγής), βεβαιώσεις κατοχής κινητών αξιών (ομολόγων, μετοχών εισηγμένων εταιρειών) στις οποίες  αποτιμάται η τρέχουσα αξία  τους και η μέση αξία του προηγούμενου  μήνα πριν από το μήνα υποβολής της αίτησης υπαγωγής. Οι βεβαιώσεις θα πρέπει να αναφέρουν όλες την ίδια ημερομηνία  διαθέσιμων υπολοίπων ή και αποτίμησης αξιών.

Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τα ανωτέρω τα φυσικά πρόσωπα πρέπει να εμφανίζονται ως δικαιούχοι των κινητών αξιών που αναφέρονται στις εν λόγω βεβαιώσεις.

Στο πλαίσιο τεκμηρίωσης της ιδίας συμμετοχής μέσω της αύξησης κεφαλαίου με νέες εισφορές των μετόχων, σε περίπτωση που στο τραπεζικό λογαριασμό του μετόχου υπάρχει δεύτερος συνδικαιούχος (ο οποίος δεν είναι μέτοχος του φορέα που δύναται να υποβάλει το επενδυτικό σχέδιο) είναι επιλέξιμα τα διαθέσιμα υπόλοιπα και τα μέσα διαθέσιμα υπόλοιπα υπό την προϋπόθεση ότι ο δεύτερος συνδικαιούχος εγκρίνει την χρήση των διαθέσιμων υπολοίπων για το σκοπό της επένδυσης με σχετική υπεύθυνη δήλωση;

Στην περίπτωση εισφορών από μετόχους/εταίρους – φυσικά πρόσωπα σύμφωνα με το Παράρτημα Α, Κεφ Γ, παρ. 10.1 περ.i της οικείας προκήρυξης, υποβάλλονται τραπεζικές βεβαιώσεις (στις οποίες αναφέρονται τα διαθέσιμα υπόλοιπα των λογαριασμών των φυσικών προσώπων και τα μέσα διαθέσιμα υπόλοιπα του προηγούμενου  μήνα πριν από το μήνα υποβολής της αίτησης υπαγωγής), βεβαιώσεις κατοχής κινητών αξιών (ομολόγων, μετοχών εισηγμένων εταιρειών) στις οποίες  αποτιμάται η τρέχουσα αξία  τους και η μέση αξία του προηγούμενου  μήνα πριν από το μήνα υποβολής της αίτησης υπαγωγής. Οι βεβαιώσεις θα πρέπει να αναφέρουν όλες την ίδια ημερομηνία  διαθέσιμων υπολοίπων ή και αποτίμησης αξιών.

Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τα ανωτέρω τα φυσικά πρόσωπα πρέπει να εμφανίζονται ως δικαιούχοι (ή συνδικαιούχοι) των τραπεζικών λογαριασμών των εν λόγω βεβαιώσεων.

Δεν προβλέπεται η υποβολή σχετικής Υπεύθυνη Δήλωση σε περίπτωση συνδικαιούχων.

Στο άρθρο 17, παράγραφος 6, σχετικά με την λήψη δανείου από χρηματοπιστωτικό ίδρυμα αναφέρει "εγκριτική πράξη του δανείου (προέγκριση), σελ 39810 ΦΕΚ 3890 / 22-07-2022. Στο παράτημα Γ' όμως στην Ομάδα Κριτηρίων Αξιολόγησης Χρηματοδοτικού Σχήματος στον Δείκτη 2 το κριτήριο αναφέρει "¨έχει υποβληθεί έγκριση χορήγησης δανείου από Τράπεζα ή χρηματοδοτικό οργανισμό".

Τι από τα δύο ισχύει για την λήψη της βαθμολογίας των 10 μονάδων του κριτηρίου (Β. ) τελικά αρκεί η προέγκριση δανείου ή απαιτείται έγκριση δανείου.

Στο Παράρτημα Α περ. Γ. παρ. 11 της οικείας προκήρυξης αναφέρονται τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά τεκμηρίωσης της δυνατότητας χρηματοδότησης του ενισχυόμενου κόστους του επενδυτικού σχεδίου με εξωτερική χρηματοδότηση. Η δυνατότητα χρηματοδότησης του επενδυτικού σχεδίου με τη λήψη δανείου, τεκμηριώνεται με την υποβολή ενός εκ των παρακάτω δικαιολογητικών:

«i.Προέγκριση χορήγησης δανείου από Τράπεζα ή άλλο χρηματοδοτικό οργανισμό,  στην οποία αναφέρονται το ύψος, ο σκοπός, η διάρκεια, το επιτόκιο, η περίοδος χάριτος, οι εξασφαλίσεις για την χορήγηση του δανείου. Στην επιστολή έγκρισης δανείου αναφέρονται σαφώς το αντικείμενο, ο τόπος και το συνολικό κόστος του επενδυτικού σχεδίου. Η υποβολή της προέγκρισης δύναται να πραγματοποιείται το αργότερο 45 ημέρες μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων της οικείας προκήρυξης. Στην περίπτωση αυτή υποβάλλεται Υπεύθυνη Δήλωση ψηφιακά υπογεγραμμένη από τον νόμιμο εκπρόσωπο του φορέα της επένδυσης περί προσκόμισης της εγκριτικής πράξης του δανείου (προέγκριση) εντός 45 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων. Στην Υπεύθυνη Δήλωση αναγράφεται το αιτούμενο ποσό του δανείου.

ii.Σε περίπτωση χορήγησης δανείου από fund υποβάλλονται τα εξής:

α) απόφαση της επενδυτικής επιτροπής του fund για τη χορήγηση δανείου χρηματοδότησης της επένδυσης

β) βεβαίωση καταχώρησης του fund από την αρμόδια Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Στην περίπτωση που στις εξασφαλίσεις του δανείου εμπεριέχεται ενεχυρίαση μετρητών και ο φορέας του επενδυτικού σχεδίου αιτείται τη χρηματοδότηση τμήματος του επενδυτικού σχεδίου και με ίδια κεφάλαια, προκειμένου να αποδεικνύεται η επάρκεια των τελευταίων, αυτά θα πρέπει  να υπερβαίνουν το απαιτούμενο ποσό τουλάχιστον κατά το ποσό της ενεχυρίασης.

iii.Σε περίπτωση χρήσης ομολογιακού δανείου, Απόφαση του αρμόδιου συλλογικού οργάνου της Α.Ε. (Δ.Σ. ή Γ.Σ.) για την έκδοση ομολογιακού δανείου και βεβαίωση γνωστοποίησής της στο ΓΕΜΗ. Στην απόφαση αναφέρεται ο σκοπός, το είδος, το  ύψος, οι εξουσιοδοτήσεις και  λοιποί όροι του δανείου.»

Σύμφωνα με το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ΄ Καθορισμός στοιχείων αξιολόγησης, δεικτών βαθμολογίας και στάθμισης των επενδυτικών σχεδίων του Καθεστώτος Μεταποίηση - Εφοδιαστική Αλυσίδα του νόμου 4887/2022" της οικείας προκήρυξης, για να λάβει την σχετική βαθμολογία (Β Ομάδα Κριτηρίων-Αξιολόγηση Χρηματοδοτικού σχήματος, Δείκτης 2) ο φορέας θα πρέπει να υποβάλλει προέγκριση χορήγησης δανείου από Τράπεζα ή άλλο χρηματοδοτικό οργανισμό ή Υπεύθυνη δήλωση του φορέα ότι θα την προσκομίσει εντός της προθεσμίας που ορίζεται στην προκήρυξη.

Στην περίπτωση κάλυψης της ιδίας συμμετοχής από εταίρους/μετόχους νομικά πρόσωπα και εφόσον η αύξηση κεφαλαίου του φορέα θα προέλθει από υφιστάμενα διαθέσιμα, για επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία, μεταξύ άλλων υποβάλλονται:

•      Πρόσφατο οριστικό ισοζύγιο

•    Πρόσφατο απόσπασμα ισοζυγίου με τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών.

Η χρησιμότητά τους, στην έκθεση πιστοποίησης, αφορά την αιτιολόγηση επάρκειας των διαθεσίμων για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του φορέα.

Επιβεβαιώστε ότι τα δύο ανωτέρω δικαιολογητικά δεν είναι υποχρεωτικό να αναφέρονται σε ολόκληρο μήνα (τέλος μήνα). Π.χ. μπορεί να υποβληθεί οριστικό ισοζύγιο μέχρι 20/10/2022 για αιτήσεις που θα υποβληθούν έως 31/10/2022.

Εννοείται, βέβαια, ότι και τα δύο δικαιολογητικά θα αναφέρονται στην ίδια ημερομηνία.

Στο Παράρτημα Ι, Κεφ. Γ παράγραφοι 6 και 10, της οικείας προκήρυξης όπου αναφέρονται τα επιμέρους δικαιολογητικά ανά περίπτωση. Αναφορικά με τα υποβαλλόμενα υπογεγραμμένα ισοζύγια υποβάλλονται

i. Οριστικό ισοζύγιο (τουλάχιστον 2θμιας ανάλυσης) της τελευταίας κλεισμένης διαχειριστικής χρήσης,

ii.   Ισοζύγιο (τουλάχιστον 2θμιας ανάλυσης) του προηγούμενου μήνα πριν την υποβολή της αίτησης υπαγωγής.

Αναφορικά με το τελευταίο οριστικό ισοζύγιο αυτό αφορά το ισοζύγιο που συνοδεύει τις οικονομικές καταστάσεις της τελευταίας κλεισμένης διαχειριστικής χρήσης. Τέλος το ισοζύγιο (τουλάχιστον 2θμιας ανάλυσης) του προηγούμενου μήνα πριν την υποβολή της αίτησης υπαγωγής αναφέρεται σε ολόκληρο μήνα (τέλος μήνα).

Θέματα Βαθμολογίας

Στα κριτήρια βαθμολόγησης, στην ενότητα «Ωριμότητα Επενδυτικού Σχεδίου» αναφέρονται ως βαθμολογούμενα κριτήρια η ύπαρξη περιβαλλοντικής αδειοδότησης, η έγκριση δόμησης, η άδεια αρχαιολογικής υπηρεσίας και η οικοδομική άδεια.

Στην περίπτωση του εκσυγχρονισμού ξενοδοχειακής μονάδας, η προσκόμιση αφορά  τις υφιστάμενες άδειες και αδειοδοτήσεις (συν την έγκριση εργασιών  μικρής κλίμακας)   οπότε και πιστώνεται η αίτηση τους αντίστοιχους βαθμούς;

Σύμφωνα με το Παράρτημα  Γ΄ Καθορισμός στοιχείων αξιολόγησης, δεικτών βαθμολογίας και στάθμισης των επενδυτικών σχεδίων του Καθεστώτος Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων του νόμου 4887/2022" της οικείας προκήρυξης, για να λάβουν την σχετική βαθμολογία (Α Ομάδα Κριτηρίων- Ωριμότητα Επενδυτικού σχεδίου, Δείκτης 1-5) οι σχετικοί δείκτες απαιτείται η υποβολή των αδειών/διακιολογητικών για την νέα επένδυση.

Οι απαιτούμενες άδειες πρέπει να αφορούν την προτεινόμενη επένδυση και να έχουν εκδοθεί στο όνομα του φορέα της επένδυσης.

Για να λάβουν βαθμολογία οι συγκεκριμένοι αριθμοδείκτες (2 έως 4) απαιτείται η υποβολή των αντίστοιχων αδειών (και όχι των αιτήσεων).

Για την βαθμολογία του δείκτη Έγκριση δόμησης απαιτείται η υποβολή α) της Προέγκρισης της οικοδομικής άδειας και β) της βεβαίωσης όρων δόμησης για την νέα επένδυση.

Σε περίπτωση όπου η Πολεοδομία δεν εκδίδει κάποιο από τα εν λόγω δικαιολογητικά υποβάλλεται σχετική βεβαίωση.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε περίπτωση όπου για το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο δεν απαιτείται κάποια περιβαλλοντική έγκριση (π.χ. ΠΠΔ, ΑΕΠΟ) ο συγκεκριμένος δείκτης δεν λαμβάνει βαθμολογία.

Πώς θα γίνει η αξιολόγηση στην Γ. Ομάδα Κριτηρίων, στην περίπτωση Νεοσύστατου Φορέα  με μετόχους ένα ή περισσότερα Φυσικά Πρόσωπα που έχουν ήδη το καθένα Ατομική Επιχείρηση, χωρίς κάποιοι να συμμετέχουν σε άλλες εταιρίες πλην της ατομικής επιχείρησής τους ;

Συμπεριλαμβάνεται και η «ατομική επιχείρηση» στον όρο «εταιρείες», που αναφέρεται  στα σημεία β. και γ., θεωρούμενης της συμμετοχής του φυσικού προσώπου σε αυτήν ως 100% ;

Β. Θεωρείται Πλήρες το Αίτημα Υπαγωγής από Νεοσύστατο Φορέα, του οποίου οι Μέτοχοι συμμετέχουν σε άλλες επιχειρήσεις/εταιρίες, που τηρούν απλογραφικά βιβλία, αν δεν συνταχθούν/υποβληθούν από τους λογιστές Οικονομικά Στοιχεία Συνοπτικού Ισολογισμού για αυτές;

Θα θεωρηθεί μη πλήρες το Αίτημα και θα απορριφθεί αυτό συνολικά ή απλώς θα δοθεί μηδενική βαθμολογία στους δείκτες γ.1-γ.5 ;

Γ. Τα Νομικά πρόσωπα, που συμμετέχουν στο νεοσύστατο φορέα άνω του 15%, θεωρείται ότι συμμετέχουν στον «εαυτό» τους κατά 100% (>25%) και λαμβάνονται υπ’ όψιν και τα δικά τους  οικονομικά στοιχεία για τον υπολογισμό των δεικτών γ.1-γ.5 ;

Δ. Ισχύει ότι Φυσικά Πρόσωπα που είναι μέτοχοι/εταίροι Νεοσύστατου Φορέα, χωρίς συμμετοχή σε άλλες εταιρείες άνω του 25%, μπορούν να λάβουν το πολύ το βαθμό 3 στη Γ. Ομάδα Κριτήριων (βάσει του δείκτη β.1) ;

Σύμφωνα με το άρθρο 7, παρ. 1 περ.α της οικείας προκήρυξης, νέα επιχείρηση θεωρείται η νεοσύστατη επιχείρηση που δεν έχει κλείσει κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης υπαγωγής στο καθεστώς διαχειριστική χρήση. Σε περίπτωση όπου ο φορέας κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης υπαγωγής διαθέτει κλεισμένη διαχειριστική χρήση (άσχετα εάν η πρώτη δεν είναι πλήρης) δεν θεωρείται νεοσύστατη αλλά υφιστάμενη επιχείρηση.

Σύμφωνα με το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ΄ της οικείας προκήρυξης, για τον υπολογισμό των αριθμοδεικτών γ1 έως και γ5 του νεοσύστατου φορέα μέσω των μετόχων /εταίρων

• νομικών προσώπων με ποσοστό συμμετοχής στο φορέα 15% και άνω

• φυσικών προσώπων με ποσοστό συμμετοχής στο φορέα 15% και άνω

υπολογίζονται οι αριθμοδείκτες λαμβάνοντας υπόψη αθροιστικά τα οικονομικά μεγέθη των παρακάτω επιχειρήσεων:

α) των νομικών προσώπων (μετόχων/εταίρων) του φορέα με ποσοστό συμμετοχής στο φορέα 15% και άνω και 

β) των εταιρειών που συμμετέχουν οι προαναφερθέντες μέτοχοι /εταίροι του φορέα (φυσικά και νομικά πρόσωπα με ποσοστό συμμετοχής στο φορέα 15% και άνω) με ποσοστό συμμετοχής σε αυτές 25% και άνω όπως αυτά αποτυπώνονται στις επίσημες οικονομικές καταστάσεις τους της τελευταίας κλεισμένης διαχειριστικής χρήσης

Για τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα για τον υπολογισμό των δεικτών λαμβάνονται υπόψη τα οικονομικά στοιχεία του συνοπτικού πίνακα (σύμφωνα με το υπόδειγμα του Προσαρτήματος του Παρατήματος Γ) και εφόσον έχει υποβληθεί).

Για τον υπολογισμό λαμβάνονται υπόψη αθροιστικά τα οικονομικά μεγέθη των εν λόγω εταιρειών όπως αυτά αποτυπώνονται στις επίσημες οικονομικές καταστάσεις τους της τελευταίας κλεισμένης διαχειριστικής χρήσης. Π.χ. για τον υπολογισμό του Αριθμοδείκτη Γενικής Ρευστότητας αθροίζονται το κυκλοφορούν ενεργητικό όλων των παραπάνω εταιρειών και το άθροισμα διαιρείται με το άθροισμα των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων των εταιρειών χωρίς να γίνει στάθμιση ανάλογα με τη συμμετοχή του εταίρου στον φορέα. Ομοίως και για τους υπόλοιπους αριθμοδείκτες.

Σε περίπτωση που περισσότεροι του ενός μέτοχοι/εταίροι συμμετέχουν στην ίδια εταιρεία, τα οικονομικά μεγέθη στοιχεία της εν λόγω εταιρείας λαμβάνονται υπόψη στους υπολογισμούς μια φορά.

1.      Διευκρινίζεται ότι η ατομική επιχείρηση δεν έχει νομική προσωπικότητα και σύμφωνα με τα ανωτέρω σε περίπτωση όπου μέτοχοι/εταίροι συμμετέχουν σε ατομικές επιχειρήσεις, οι εν λόγω ατομικές επιχειρήσεις δεν βαθμολογούνται.

2.      Σε περίπτωση που δεν υποβληθούν συμπληρωμένα και υπογεγραμμένα από τον νόμιμο εκπρόσωπο και τον λογιστή της επιχείρησης οι πίνακες οικονομικών στοιχείων των εν λόγω επιχειρήσεων που συμμετέχουν οι προαναφερθέντες μέτοχοι/εταίροι του φορέα (φυσικά και νομικά πρόσωπα με ποσοστό συμμετοχής στο φορέα 15% και άνω) από τα στοιχεία των οποίων θα προκύπτει η βαθμολογία των κριτηρίων αυτής της ομάδας, οι εν λόγω επιχειρήσεις δεν δύναται να ληφθούν υπόψη στην βαθμολογία για την εν λόγω ομάδα Κριτηρίων Γ (αριθμοδείκτες γ1 έως γ5).

3.      Τα οικονομικά στοιχεία των νομικών προσώπων που συμμετέχουν στο νεοσύστατο φορέα με ποσοστό 15% και άνω λαμβάνονται υπ’ όψιν στον υπολογισμό των αριθμοδεικτών γ.1-γ.5 της ομάδας Κριτηρίων Γ.

4.      Σύμφωνα με το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ΄ της οικείας προκήρυξης, σε περίπτωση που οι μέτοχοι του νεοσύστατου φορέα της επένδυσης είναι φυσικά πρόσωπα, ο φορέας της επένδυσης ως νεοσύστατη επιχείρηση δύναται να λάβει βαθμολογία μόνο για τα διαθέσιμα κεφάλαια των μετόχων /εταίρων φυσικών προσώπων (δείκτης β1)στην Γ. Ομάδα Κριτηρίων: Αξιολόγηση Φορέα Επενδυτικού Σχεδίου ως εξής:

Βαθμολογούνται τα διαθέσιμα κεφάλαια των μετόχων /εταίρων φυσικών προσώπων του φορέα  που δεν συμμετέχουν σε άλλες εταιρείες ή συμμετέχουν σε εταιρείες με ποσοστό συμμετοχής μικρότερο από 25% ή συμμετέχουν σε άλλες εταιρείες με βιβλία Β΄ κατηγορίας ανεξαρτήτως ποσοστού συμμετοχής.

δ = Διαθέσιμα Κεφάλαια / Ύψος  Ίδιας Συμμετοχής του εταίρου-μετόχου φυσικού προσώπου

Το κριτήριο Διαθέσιμα/ίδια Κεφάλαια βαθμολογείται μόνο σε περίπτωση που στο προτεινόμενο χρηματοδοτικό σχήμα του επενδυτικού σχεδίου προβλέπεται η κάλυψη του συνόλου ή τμήματος των ιδίων κεφαλαίων με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με εισφορές μετρητών των μετόχων/εταίρων και εφόσον το ποσό της αύξησης ανέρχεται τουλάχιστον στο 15% του ενισχυόμενου κόστους. 

Βαθμολογούνται τα συνολικά διαθέσιμα κεφάλαια των μετόχων /εταίρων φυσικών προσώπων του φορέα που αφορούν αποκλειστικά μετρητά και κινητές αξίες (όπως τεκμηριώνονται με τα υποβληθέντα δικαιολογητικά του Παραρτήματος) εφόσον είναι περισσότερα από τα απαιτούμενα ίδια κεφάλαια που πρόκειται να καλυφθούν με εισφορές μετρητών και το συνολικό ποσοστό συμμετοχής των μετόχων /εταίρων φυσικών προσώπων στο φορέα είναι άνω του 50%.

Στο παράρτημα Α, παράγραφος 16.2 περίπτωση ii, αναφέρεται : Για τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν οι μέτοχοι / εταίροι του φορέα με ποσοστό 25 % και άνω υποβάλλονται οι οικονομικές καταστάσεις της τελευταίας κλεισμένης διαχειριστικής χρήσης.

Στο παράρτημα Γ (Καθορισμός στοιχείων αξιολόγησης ) όμως στην περίπτωση β της ομάδας Γ Αξιολόγηση Φορέα  Επενδυτικών σχεδίων διευκρινίζεται ότι σε νεοσύστατο φορέα βαθμολογία λαμβάνεται μόνο στην περίπτωση όπου οι μέτοχοι - φυσικά πρόσωπα συμμετέχουν στον φορέα του επενδυτικού σχεδίου με ποσοστό πάνω από 15%.

Τελικά για μετόχους σε νεοσύστατο φορεά με συμμετοχή σε αυτόν μικρότερη από 15% και συμμετοχή σε άλλες επιχειρήσεις με ποσοστό άνω του 25 % απαιτείται η υποβολή οικονομικών καταστάσεων της τελευταίας διαχειριστικής χρήσης σαν αναγκαίο δικαιολογητικό ή όχι αφού αυτό δεν αξιολογήται και δεν λαμβάνει βαθμολογία σύμφωνα με τα κριτήρια αξιολόγησης του παραρτήματος Γ.

Σύμφωνα με το άρθρο 7, παρ. 1 περ.α της οικείας προκήρυξης, νέα επιχείρηση θεωρείται η νεοσύστατη επιχείρηση που δεν έχει κλείσει κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης υπαγωγής στο καθεστώς διαχειριστική χρήση. Σε περίπτωση όπου ο φορέας κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης υπαγωγής διαθέτει κλεισμένη διαχειριστική χρήση (άσχετα εάν η πρώτη δεν είναι πλήρης) δεν θεωρείται νεοσύστατη αλλά υφιστάμενη επιχείρηση.

Σύμφωνα με το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ΄ της οικείας προκήρυξης, για τον υπολογισμό των αριθμοδεικτών γ1 έως και γ5 του νεοσύστατου φορέα μέσω των μετόχων /εταίρων

• νομικών προσώπων με ποσοστό συμμετοχής στο φορέα 15% και άνω

• φυσικών προσώπων με ποσοστό συμμετοχής στο φορέα 15% και άνω

υπολογίζονται οι αριθμοδείκτες λαμβάνοντας υπόψη αθροιστικά τα οικονομικά μεγέθη των παρακάτω επιχειρήσεων:

α) των νομικών προσώπων (μετόχων/εταίρων) του φορέα με ποσοστό συμμετοχής στο φορέα 15% και άνω και 

β) των εταιρειών που συμμετέχουν οι προαναφερθέντες μέτοχοι /εταίροι του φορέα (φυσικά και νομικά πρόσωπα με ποσοστό συμμετοχής στο φορέα 15% και άνω) με ποσοστό συμμετοχής σε αυτές 25% και άνω όπως αυτά αποτυπώνονται στις επίσημες οικονομικές καταστάσεις τους της τελευταίας κλεισμένης διαχειριστικής χρήσης

Για τον υπολογισμό λαμβάνονται υπόψη αθροιστικά τα οικονομικά μεγέθη των εν λόγω εταιρειών όπως αυτά αποτυπώνονται στις επίσημες οικονομικές καταστάσεις τους της τελευταίας κλεισμένης διαχειριστικής χρήσης. Π.χ. για τον υπολογισμό του Αριθμοδείκτη Γενικής Ρευστότητας αθροίζονται το κυκλοφορούν ενεργητικό όλων των παραπάνω εταιρειών και το άθροισμα διαιρείται με το άθροισμα των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων των εταιρειών χωρίς να γίνει στάθμιση ανάλογα με τη συμμετοχή του εταίρου στον φορέα. Ομοίως και για τους υπόλοιπους αριθμοδείκτες.

Σε περίπτωση που περισσότεροι του ενός μέτοχοι/εταίροι συμμετέχουν στην ίδια εταιρεία, τα οικονομικά μεγέθη στοιχεία της εν λόγω εταιρείας λαμβάνονται υπόψη στους υπολογισμούς μια φορά.

Διευκρινίζεται ότι η ατομική επιχείρηση δεν έχει νομική προσωπικότητα και σύμφωνα με τα ανωτέρω σε περίπτωση όπου μέτοχοι/εταίροι συμμετέχουν σε ατομικές επιχειρήσεις, οι εν λόγω ατομικές επιχειρήσεις δεν βαθμολογούνται.

Σύμφωνα με το Παράρτημα Α, κεφ Γ, παρ.16.2. Πρόσθετα Δικαιολογητικά Τεκμηρίωσης Βαθμολογίας/Δεικτών αξιολόγησης φορέα επενδυτικού σχεδίου

Σε περίπτωση νεοσύστατου φορέα, υποβάλλονται:

i.      Υπεύθυνες δηλώσεις των μετόχων/εταίρων του φορέα (που υπογράφονται ψηφιακά από τους εταίρους (φυσικά πρόσωπα) ή από τους νόμιμους εκπροσώπους (νομικά πρόσωπα)) όπου δηλώνουν σε ποιές επιχειρήσεις συμμετέχουν, το ποσοστό συμμετοχής τους και την κατηγορία Βιβλίων των επιχειρήσεων αυτών. (Σε περίπτωση μη ύπαρξης συμμετοχών υποβάλλεται Υ/Δ με σχετική επισήμανση).

ii.     Για τα νομικά πρόσωπα/μέτοχοι/εταίροι του φορέα με ποσοστό συμμετοχής σε αυτόν 15% και άνω και για τις επιχειρήσεις που τυχόν συμμετέχουν οι μέτοχοι/εταίροι του φορέα με ποσοστό 25% και άνω υποβάλλονται οι οικονομικές καταστάσεις της τελευταίας κλεισμένης διαχειριστικής χρήσης (Για τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα υποβάλλεται συνοπτικός πίνακας οικονομικών στοιχείων από τα στοιχεία του οποίου προκύπτει η βαθμολογία των σχετικών κριτηρίων (σύμφωνα με το υπόδειγμα του Προσαρτήματος του Παρατήματος Γ) ο οποίος υπογράφεται από τον νόμιμο εκπρόσωπο και τον λογιστή της επιχείρησης,

Σύμφωνα με τα ανωτέρω για τα νομικά πρόσωπα/εταίρους του φορέα με ποσοστό συμμετοχής σε αυτόν κάτω από 15% δεν απαιτείται η υποβολή οικονομικών καταστάσεων της τελευταίας διαχειριστικής χρήσης για τον υπολογισμό των αντίστοιχων αριθμοδεικτών της βαθμολογίας του νεοσύστατου φορέα μέσω των μετόχων/εταίρων.

Επισημαίνεται όμως ότι σε περίπτωση όπου το εν λόγω νομικό πρόσωπο/εταίρος του φορέα συνδέεται με τον φορέα μέσω φυσικών προσώπων και θεωρείται συνδεδεμένη επιχείρηση, απαιτείται η υποβολή των δικαιολογητικών τεκμηρίωσης σύμφωνα με το Παράρτημα Α, κεφ Γ, παρ.7 Στοιχεία τεκμηρίωσης του μεγέθους ως ΜΜΕ (υποβάλλεται μόνο για ΜΜΕ).

Οι εταίροι/μέτοχοι του φορέα, που θα υποβάλλει αίτηση στο καθεστώς "Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων" του αναπτυξιακού νόμου 4887/2022, συμμετέχουν σε εταιρεία στο εξωτερικό. Μπορούν τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας του εξωτερικού να ληθφούν υπόψιν για την ομάδα κριτηρίων Γ. Αξιολόγηση Φορέα Επενδυτικού Σχεδίου;

Σύμφωνα με το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ΄ Καθορισμός στοιχείων αξιολόγησης, δεικτών βαθμολογίας και στάθμισης των επενδυτικών σχεδίων του Καθεστώτος Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων του νόμου 4887/2022" της οικείας προκήρυξης, για τον υπολογισμό των αριθμοδεικτών γ1 έως και γ5 του νεοσύστατου φορέα μέσω των μετόχων /εταίρων

• νομικών προσώπων με ποσοστό συμμετοχής στο φορέα 15% και άνω

• φυσικών προσώπων με ποσοστό συμμετοχής στο φορέα 15% και άνω

υπολογίζονται οι αριθμοδείκτες λαμβάνοντας υπόψη αθροιστικά τα οικονομικά μεγέθη των παρακάτω επιχειρήσεων:

α) των νομικών προσώπων (μετόχων/εταίρων) του φορέα με ποσοστό συμμετοχής στο φορέα 15% και άνω και 

β) των εταιρειών που συμμετέχουν οι προαναφερθέντες μέτοχοι /εταίροι του φορέα (φυσικά και νομικά πρόσωπα με ποσοστό συμμετοχής στο φορέα 15% και άνω) με ποσοστό συμμετοχής σε αυτές 25% και άνω όπως αυτά αποτυπώνονται στις επίσημες οικονομικές καταστάσεις τους της τελευταίας κλεισμένης διαχειριστικής χρήσης

Για τον υπολογισμό λαμβάνονται υπόψη αθροιστικά τα οικονομικά μεγέθη των εν λόγω εταιρειών όπως αυτά αποτυπώνονται στις επίσημες οικονομικές καταστάσεις τους της τελευταίας κλεισμένης διαχειριστικής χρήσης. Π.χ. για τον υπολογισμό του Αριθμοδείκτη Γενικής Ρευστότητας αθροίζονται το κυκλοφορούν ενεργητικό όλων των παραπάνω εταιρειών και το άθροισμα διαιρείται με το άθροισμα των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων των εταιρειών χωρίς να γίνει στάθμιση ανάλογα με τη συμμετοχή του εταίρου στον φορέα. Ομοίως και για τους υπόλοιπους αριθμοδείκτες.

Σε περίπτωση που περισσότεροι του ενός μέτοχοι/εταίροι συμμετέχουν στην ίδια εταιρεία, τα οικονομικά μεγέθη στοιχεία της εν λόγω εταιρείας λαμβάνονται υπόψη στους υπολογισμούς μια φορά.

Διευκρινίζεται ότι η ατομική επιχείρηση δεν έχει νομική προσωπικότητα και σύμφωνα με τα ανωτέρω σε περίπτωση όπου μέτοχοι/εταίροι συμμετέχουν σε ατομικές επιχειρήσεις, οι εν λόγω ατομικές επιχειρήσεις δεν βαθμολογούνται.

Αναφορικά με τo ερώτημά σας, σύμφωνα με τα ανωτέρω βαθμολογούνται όλες οι εταιρείες (και του εξωτερικού) εφόσον πληρούνται οι προαναφερθείσες προϋποθέσεις για τους εταίρους/μετόχους.